Як позбавити медіа олігархічного впливу? Володієш іншим бізнесом, заборонено мати ЗМІ, - головний економіст ЄБРР

Головний економіст ЄБРР Сергій Гурієв вважає, що для справжньої свободи слова потрібно ввести антитрастове законодавство щодо медіабізнесу - подібно до того, як воно є в енергетиці чи банківській сфері. При цьому він передбачає, що проти нього будуть самі журналісти, адже олігархи платять їм більші зарплати, ніж отримують колеги в громадських чи суто комерційних ЗМІ.

Читайте також:


Олігархічні телеканали ніколи не повідомлятимуть чесних новин. Їх потрібно закрити і створити нові

В інтерв'ю видання Ліга поставило запитання про вплив олігархів на медіа:

- Ви сказали, що олігархи не повинні мати вплив на суд, партії і медіа. З останнім у нас проблема, в суспільстві навіть немає дискусії, що робити з олігархічними медіа. Хоча три чверті ЗМІ контролюються олігархічними групами, а понад 80% українців формують картину світу завдяки телебаченню. Що держава або громадянське суспільство може зробити з монополізацією в медіа?

- Олігархи за визначенням отримують більше виграшу від присутності в медіа, ніж незалежні засоби масової інформації. Конкурувати з ними складно тому, що ви працюєте за гроші, а вони - за політичний вплив.

Радикальним рішенням міг би бути медійний антитраст. Наприклад, якщо у вас уже є бізнес, то вам автоматично заборонено володіти медіабізнесом.

Зараз це здається фантастичним. Але зауважте: в фінансовому секторі є аналогічні закони.

Наприклад, якщо ви володієте інвестиційним банком, то не можете володіти рітейл-банком.

В Європі діє поділ в енергетиці: якщо у вас транспорт газу, то ви не можете робити газ. У цьому сенсі рішення по медіа не є неможливим, хоча і виглядає радикально.

Антитраст буде вкрай непопулярним серед журналістів, адже в олігархічному бізнесі зарплати, як правило, вищі. Якщо олігархи вийдуть з ринку, то впаде фінансова міць журналістів. З іншого боку - зростає свобода слова.

закон олігархи змі

Знак гривні
Знак гривні