Рада не звільнила ані Грицака, ані Клімкіна, ані Полторака, депутати хочуть знати кого Зеленський хоче призначити

Депутати демонстративно провалили всі три подання на звільнення керівників МЗС, МО та СБУ від президента Зеленського.

Про це з Ради пише ЛБ.

Спершу Рада відмовилася звільнити міністра закордонних справ Павла Клімкіна. Нагадаємо, що він сам подав у відставку попри прохання Зеленського залишитися.

Депутати розглядали два проекти постанови - комітетський, в якому пропонували прийняти відставку Клімкіна (№10367), і президентський, який пропонував звільнити міністра (№10346). Перший набрав 141 голос, другий - 137 голосів за 226 мінімально необхідних.

Павло Клімкін очолює МЗС України з 19 червня 2014 року. Він подав у відставку 17 травня.

Проект постанови про звільнення міністра оборони Степана Полторака №10344 набрав ще менше голосів - тільки 67 "за". Він теж залишається на посаді, хоча теж відразу написав заяву про відставку.

Верховна Рада призначила Степана Полторака на посаду міністра оборони України 14 жовтня 2014 року. Перед цим він займав посаду командувача Національною гвардією України.

У жовтні 2018 року Полторак звільнився з військової служби, щоб залишитися на посаді міністра оборони, яка з 2019 року стала цивільною. 20 травня він подав у відставку.

Проект постанови №10345 про звільнення голови СБУ Василя Грицака підтримали 78 депутатів при 226 мінімально необхідних. Грицак, крім того, що теж подав у відставку, ще й пішов у відпустку.

Ще вчора представники депутатських фракцій заявляли, що не голосуватимуть за відставку очільників "президентських" відомств, поки Зеленський не внесе свої кандидатури на ці посади.

Грицак очолив СБУ 2 липня 2015 року. 9 травня 2019 року президент Петро Порошенко присвоїв йому звання "Герой України".

Голова СБУ, як і Полторак, подав у відставку 20 травня.

армія Рада зеленський грицак сбу клімкін полторак

Знак гривні
Знак гривні