Юлія Мендель, уже претендуючи на роль речника Зеленського, писала неоднозначні статті про Україну та можливого кандидата у президенти США

New York Times нещодавно випустив широко розкритиковану колегами статтю про начебто неоднозначну роль можливого кандидата у президенти США Джо Байдена в українській політиці. Але тепер неоднозначність торкнулася самого видання: співавторка статті стала речницею президента України - а отже, мала конфлікт інтересів, бо вже при написанні матеріалу претендувала на цю посаду. Чому це важливо? Байден у 2020 році може піти проти Трампа на вибори.

Про це повідомляє CNN.

Коли Юлія Мендель стала речницею Зеленського - це стало причиною для нової хвилі критики New York Times, адже Мендель мала конфлікт інтересів, пишучи матеріал. Уже 20 травня у неї вийшов іще один матеріал про Україну в NYT - про розпуск парламенту.

При цьому парламент розпустив Зеленський, а Мендель уже була кандидатом на роль його речника.

"Якби вона повідомила редакторам про свою кандидатуру - ми б не дали їй цього завдання й одразу припинили працювати з нею через серйозний конфлікт інтересів", - заявив речник New York Times Арі Ісаакман Бевака (Ari Isaacman Bevacqua).

Сама Мендель заявила, що не повідомляла виданню про те, що претендує на роль речника Президента, бо думала, що не отримає цю посаду.

Питання щодо свого конфлікту інтересів вона охарактеризувала як "змову" та "нелогічні".

"Нова адміністрація не мала жодного стосунку до того, що викрито в історії [про Байдена]", - написала Мендель.

"По друге, мій колишній колега з New York Times почав розслідування восени, коли нинішній президент іще навіть не оголосив, що йтиме на вибори", - додала Мендель.

В історії йшлося про те, що Джо Байден виступав проти українського генпрокурора [йдеться ще про Шокіна] - але нібито мав конфлікт інтересів: син Байдена перебував у топ-правлінні компанії, щодо якої генпрокуратура веде розслідування.

Але тільки в кінці неоднозначного матеріалу було згадано, що немає жодних доказів допомоги Байденом своєму синові. Крім того, агенство Bloomberg писало, що немає доказів неналежної поведінки Байдена.

Речники Байдена заявляли, що той виступав за звільнення генпрокурора з політичних (антикорупційних) міркувань - "без жодної думки про те, як це вплине чи не вплине на будь-які інтереси його сина, приватної особи".

Усунення того генпрокурора вимагали також США в цілому та інші інституції - такі як Світовий банк.

Речник Байдена відмовилася коментувати той факт, що авторка статті Мендель стала речницею президента України.

Втім, радниця кампанії Байдена у соцмережі Твіттер написала, що NYT діяла як агент Дональда Трампа і брехні його адміністрації. Річ у тім, що Байден піде проти Трампа на наступних виборах у 2020 році - якщо саме його за результатами праймеріз висуне Демократична партія США.

Повна стаття на CNN - англійською

***

TEXTY.ORG.UA — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі, нам потрібна ваша підтримка. Для переказу коштів клікайте сюди

скандал сша президент змі мендель

Знак гривні
Знак гривні