Зусилля Кремля спрямовані на міжнародну ізоляцію Зеленського, - Клімкін

Кремль докладає зусиль для ізоляції президента України Володимира Зеленського від лідерів інших держав, щоб максимально звузити простір його дипломатичного маневру, повідомив міністр закордонних справ Павло Клімкін.

"Росія свідомо зараз намагається ізолювати нового президента і взагалі зменшити простір для маневру, або взагалі не залишити йому жодного маневру", - розповів керівник МЗС в ефірі "Радіо НВ", передає Дзеркало тижня.

На думку міністра, Москва намагається максимально послабити переговорні позиції Зеленського в рамках "Нормандського формату", однак українська сторона підтримує постійний контакт з Берліном і Парижем.

"У мене постійний контакт з німцями і французами... Телефоном ми розмовляємо не менше ніж раз на тиждень", - зазначив Клімкін.

Роботу МЗС та Адміністрації президента з вибудовування системи міжнародних зв'язків міністр оцінив як активну. Клімкін зазначив, що з першого ж тижня на посаді президента Зеленський контактує з главами держав і членами іноземних урядів.

Нагадаємо, 21 травня, на наступний день після інавгурації Володимира Зеленського, президент Франції Еммануель Макрон і федеральний канцлер Німеччини провели телефонну розмову з президентом РФ Володимиром Путіним. Співрозмовники обговорили вибори в Україні, російську агресію і санкції ПАРЄ проти РФ без участі українського президента.

30 травня міністри закордонних справ Франції і Німеччини Жан-Ів Ле Дріан і Гайко Маас прилетіли до Києва, щоб зустрітися із Зеленським. Голова МЗС Франції повідомив про підготовку візиту президента України до Парижа, а Меркель в ході телефонної розмови запросила Зеленського до Берліна.

Секретар РНБО Олександр Данилюк запевнив, що Зеленський вестиме переговори з РФ лише в "Нормандському форматі".

Адміністрація президента України підтвердила, що перший закордонний візит глава держави здійснить 4-5 червня у Брюссель, де в нього заплановані зустрічі з президентом Європейської Ради Дональдом Туском, президентом Європейської Комісії Жаном-Клодом Юнкером, генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом та іншими високопосадовцями.

кремль зеленський агресія

Знак гривні
Знак гривні