Зеленський подав у Раду законопроект про імпічмент

Банкова пропонує "по-чесному" затвердити цей закон разом зі скасуванням депутатської недоторканності.

Про це повідомив журналістам у середу представник Зеленського в парламенті Руслан Стефанчук. Законопроект 10340 і справді сьогодні зареєстровано, але текст наразі недоступний.

"Президент Володимир Зеленський, як і обіцяв під час передвиборної кампанії, сьогодні подав у Верховну Раду проект закону України про особливу процедуру усунення президента з поста (імпічмент)", - розповів він.

Стефанчук сказав, що сьогодні питання імпічменту регламентується регламентом Верховної Ради, але на Банковій вважають, що повинен бути окремий закон. "Це окрема процедура, і ми не можемо заховати її у регламент Верховної Ради, тому що процедура імпічменту виходить за рамки діяльності Верховної Ради. Вона включає в себе діяльність Конституційного Суду, Верховного Суду і т.д. Чому вона не може бути в ТСК? Тому що ТСК - це тільки частина процедури імпічменту і вона не включає в себе інші складові", - сказав він.

Стефанчук нагадав про наявність у Верховній Раді законопроекту №7203 про скасування депутатської недоторканності. "Було б чесно, якби разом ми ці два проекти провели", - сказав Стефанчук.

"М'яч на боці Верховної Ради", - додав він.

Зазначимо, що це не чесна гра.

Як ми писали, аналізуючи інавгураційний виступ Зеленського:

"Зміни до Конституції про скасування недоторканності депутатів можна ухвалити лише на двох різних сесіях, причому друга з них має бути обов'язково черговою. А найближча чергова сесія, згідно з Конституцією, починається у вересні. Більше того, якщо депутати нинішнього скликання, послухавшись президента, проголосують зараз за зміни в першому читанні, після чого відбудуться дочасні вибори, ці зміни не лише вважатимуться відхиленими, але й не зможуть розглядатися навіть новою Радою ще рік. Тобто, Зеленський розпуском Ради блокує скасування недоторканності".

За його словами, на Банковій також готують законопроекти щодо відповідальності за неперсональне голосування, депутатські прогули, голосування за наявності конфлікту інтересів.

Нагадаємо, імпічмент президента передбачений українською Конституцією, але закону про імпічмент немає. Згідно з чинною Конституцією, президент може бути усунений з поста парламентом у порядку імпічменту в разі вчинення ним державної зради або іншого злочину.

ЛБ

Рада законопроект президент зеленський

Знак гривні
Знак гривні