Міжнародний трибунал ООН наказав Росії звільнити українських моряків

За місяць Росія має звітувати трибуналу ООН про виконання наказу.

Міжнародний трибунал ООН з морського права наказав Росії звільнити 24 захоплених моряків та повернути три кораблі. Це рішення є тимчасовим заходом у справі за позовом України щодо порушення імунітетів трьох українських військово-морських кораблів та 24 членів їхніх екіпажів, - передає ВВС.

"Звільнити три українські кораблі та 24 військовослужбовців та дозволити їм повернутись до України", - зачитав суддя ухвалу трибуналу.

Проте трибунал не вважає необхідним вимагати від РФ припинити кримінальне переслідування та утримуватись від відкриття нових справ проти моряків, про що Україна просила у позові.

Також трибунал наказав обом сторонам утримуватись від дій, що можуть поглибити спір, який розглядався.

Проти такого рішення голосував тільки суддя трибуналу Роман Колодкін від Росії.

Трибунал зазначив, що подальше утримання українських моряків викликає занепокоєння у "гуманітарному контексті" й існує реальна загроза завданню непоправної шкоди правам України.

Судді вирішили, що нагальність ситуації вимагає впровадження тимчасових заходів.

"Наказ трибуналу є чітким сигналом Росії, що вона не може порушувати міжнародне право безкарно. Ми очікуємо, що Росія швидко та в повному обсязі виконає наказ Трибуналу. Нагадаю, що в подібній справі - Arctic Sunrise - Росія також не брала участі, але швидко звільнила людей", - прокоментувала рішення голова української делегації в Міжнародному трибуналі, заступник міністра закордонних справ Олена Зеркаль.

Вона також додала, що протягом місяця Росія має звітувати трибуналу, як вона виконує цей наказ.

Пані Зеркаль припустила, що у разі невиконання рішення трибуналу до РФ можуть застосувати міжнародні санкції.

Для розгляду цієї справи по суті буде створений окремий арбітраж й розгляд може тривати роками, додала пані Зеркаль.

Один з адвокатів українських моряків у Росії Ілля Новіков заявив агенції "Інтерфакс", що "будуть гучні заяви про те, що рішення не визнається і не виконується, але очікуємо, що спосіб його виконати буде знайдений".

Згодом рішення трибуналу прокоментував і президент України Володимир Зеленський.

"Виконання РФ наказу Міжнародного трибуналу ООН про звільнення захоплених українських моряків і кораблів може стати першим сигналом з боку російського керівництва про реальну готовність до припинення конфлікту з Україною. Таким чином Росія може зробити крок до розблокування переговорів і вирішення створених нею проблем у цивілізований спосіб. Побачимо, який шлях оберуть у Кремлі. Але ми дуже чекаємо наших хлопців удома!", - написав він у Facebook.

азов агресія росія оон

Знак гривні
Знак гривні