Більшість українців за відкриті списки в Раду. Але попри передвиборчі обіцянки Зеленський хоче отримати закриті (ІНФОГРАФІКА)

Якщо вже "слуга народу" так прислухається до голосу народу, то, очевидно, слід ухвалити виборчу систему з відкритими списками, - пише голова Демініціатив, соціолог Ірина Бекешкіна.

З опитування "Дем. ініціатив" і КМІСу, березень 2019:

"На Вашу думку, за якою виборчою системою мали б відбуватися наступні вибори до Верховної Ради?"

За пропорційною системою, коли усі депутати обираються за партійними списками, які формують партії - 9.8%

За пропорційною системою із «відкритими» списками, коли виборці можуть голосувати не лише за партію, а й за окремих кандидатів зі списку, що визначає порядок їх проходження до Верховної Ради - 37.3%

За мажоритарною системою, коли всі депутати обираються в округах - 12.1%

За такою, як зараз – половина депутатів обирається за списком, половина – в округах 12.3%.

Здається, з "голосом народу" все ясно. Але, на жаль, його чують вибірково... - завершує Бекешкіна.

Як очікується, сьогодні Президент Зеленський, попри попередні обіцянки добитися запровадження "відкритих списків", внесе до Ради законопроект про зміни виборчого законодавства, яке передбачає вибори по чистій пропорційній системі без мажоритарки. Таким чином, ми можемо отримати виборче законодавство, яка діє лише в декількох відсталих країнах. Голова АП Богдан сьогодні придумав виправдання, що їхня команда підтримує "відкриті списки", але сьогодні їх запровадження неможливе.

Вчора фракція БПП, яка має найбільше мандатів у Раді, заявила, що голосуватиме за виборчу систему із відкритими списками.

TEXTY.ORG.UA — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі, нам потрібна ваша підтримка. Для переказу коштів клікайте сюди

законопроект реванш Рада вибори-19 інфографіка

Знак гривні
Знак гривні