Новий Верховний Суд, ВАКС, підвищення зарплат суддів, – екс-заступник голови АП Філатов про підсумки роботи

Екс-заступник глави Адміністрації президента Олексій Філатов, одним із завдань якого було законодавче забезпечення судової реформи, підвів підсумки своєї роботи.

Так, Філатов перерахував те, чого вдалося досягти за час роботи в АП.

"Новий розділ в Конституції про правосуддя, нові закони про судоустрій, про ВСП, про Конституційний Суд, про Антикорупційний суд, законопроект про адвокатуру – є. Венеціанська Комісія та експерти Ради Європи щодо більшості з них – в позитиві, за рештою – просто не встигли .

Три нових процесуальних кодекси – є.

ВСП і ВККС без депутатів, чиновників за сумісництвом – є. Правила про несумісність посад, аполітичності, обмеження одним терміном повноважень – є. Працювати над виконанням правил усіма їх членами – треба.

Новий Верховний Суд – є. Дає серйозні надії.

Апеляційні суди – без низки одіозних суддів. Далі якість кадрів залежить від конкурсів ВККС і дисциплінарної практики ВСП.

Суддівська винагорода. Не гарантія від корупції, але і не стимул до неї. Виявляється, суддям можна нормально платити – і бюджет не лопнув", – написав він.

Також Філатов назвав ті речі, які не вдалося реалізувати.

"Суди першої інстанції – ще працювати і працювати над оцінюванням і наповненням кадрами. Зрівняти суддів у зарплатах – треба, і швидше.

Нові закони про адвокатуру та про юридичну освіту.

ЄСІТС (Єдина судова інформаційно-телекомунікаційна система) – з пілотного проекту потрібно запустити в масштабі системи.

Взаємодія державних органів в сфері правосуддя і органів, які мають представляти громадянське суспільство, може бути кращою", – додав екс-заступник голови АП.

Не оминув Філатов і прогнозу щодо того, які негативні речі можуть трапитися в найближчому майбутньому.

"Спроби достроково змінити склад ВСП і ВККС для того, щоб повернути на посади в суді тих, хто цим посадам не відповідає; спроби відкрутити назад реформу через Конституційний Суд і/або парламент. Як то кажуть, стежте за руками звичайних підозрюваних.

Без реформи юридичної освіти, адвокатури, прокуратури й органів досудового розслідування – нічого хорошого. Це сполучені з судовою системою судини, і взаємодіють вони точно, як у фізиці", – зазначив він.

Цензор

суд президент реформи

Знак гривні
Знак гривні