У Зеленського хочуть, щоб всі повідомляли державі про свої доходи і майно. Останній раз таке пропонував Азаров

Пропоноване командою обраного президента Володимира Зеленського загальне декларування не стосуватиметься громадян, які отримують доходи тільки від держави - наприклад, "бюджетників" та пенсіонерів.

У команді обраного президента України Володимира Зеленського розглядають можливість введення загального декларування доходів громадян.

Про це розповів експерт команди Зеленського Данило Гетманцев, який відповідає за сферу економіки, фінансів і оподаткування.

"Наступний пункт наших пропозицій - загальне декларування доходів. Воно не буде стосуватися тільки тих, хто отримує доходи від держави. Скажімо, пенсіонерів. Загальне декларування - це та фішка, яка дозволить нам підходити по-європейськи до питання. Не тільки вимагати від держави, але й від себе. Підходити до фінансів по-європейськи, рахувати свої гроші. Ось ви знаєте, скільки ви в цьому місяці заплатили державі? Зазвичай людям важко дати відповідь на це питання. Ви не відчуваєте, "скільки" вам коштує держава", - зазначив Гетманцев.

Гетманцев переконаний, що загальне декларування - це захід, що виходить далеко за межі податкової системи як такої, яка, серед іншого, впливає на формат взаємин держави і громадянина.

Експерт підкреслює, що декларування має відбуватися в електронній формі.

При цьому Гетьманцев підкреслив, що загальне декларування не є першочерговим кроком, його пропонується реалізувати слідом за податковою амністією капіталів.

Радник новообраного президента підтримав проведення податкової амністії в Україні, згадавши приклад Аргентини, де у 2016 році президент Маурісіо Макрі провів амністію капіталу і закликав повернути гроші в країну.

"Загальне декларування - це не перший крок, а один з послідовних кроків, які ми пропонуємо реалізувати слідом за податковою амністією капіталів, за яку, як відомо, проголосували 73% виборців", - написав Гетманцев.

Він переконаний, що податки мають платити всі.

"Тому так, ми повинні в першу чергу нівелювати можливість ухилення від оподаткування великого бізнесу і олігахов. Як? Автоматичний обмін податковою інформацією, імплементація в законодавство України плану BEPS, трансферне ціноутворення, реальні зміни на митниці, відповідальність за незаконне збагачення тощо", - пояснив радник Зеленського.

Гетманцев підкреслив, що амністія капіталу не буде працювати на доходи, отримані злочинним шляхом.

"У нашому проекті закону записано, що доходи, здобуті злочинним шляхом, отримані від корупції або торгівлі людьми, на них не поширюватиметься амністія. І якщо якийсь умовний корупціонер скористається амністією, а потім буде доведено, що він є злочинцем, гроші будуть конфісковані. За Кримінальним кодексом", - запевнив радник Зеленського.

Нагадаємо, що це не нова ідея. З такою ініціативою постійно виходив уряд Миколи Азарова. Останній раз у жовні 2013 року

НВ, Укрінформ

бюджет азаров податки зеленський

Знак гривні
Знак гривні