МОЗ відповів на критику Зеленським медреформи: Необізнаний

У МОЗ наголошують, що заяви в інтерв'ю кандидата у президенти Володимира Зеленського стосовно реформ в охороні здоров’я демонструють його необізнаність у цьому питанні.

"В інтерв’ю для РБК-Україна, опублікованому сьогодні, 18 квітня, Володимир Зеленський продемонстрував необізнаність щодо роботи екстреної служби і запуску трансформації охорони здоров’я", - зазначили у МОЗ, чиє повідомлення цитує Укрінформ.

У публікації наводиться пряма цитата Зеленського: "Приймають медичну реформу... Хто взагалі запитав у людей, а як ми з села доїдемо в цю лікарню? Тому що тепер швидка допомога не приїжджає, а у моєї дитини 39, а навіть якщо 37, і ця бабуся з цією онукою, у неї серце стає, до неї не їде швидка допомога, тому що у нас така реформа”.

У цьому зв'язку у профільному міністерстві підкреслюють, що концепція змін у системі охорони здоров’я була розроблена експертами у 2014 році.

"Перед запуском трансформації системи охорони здоров’я і поданням проекту закону до Верховної Ради МОЗ України провело серію консультацій із зацікавленими сторонами (пацієнтами, медиками, керівниками медичних закладів, органів місцевого самоврядування, місцевих адміністрацій) у всіх регіонах країни. У консультаціях, які проводилися в два етапи впродовж року, взяли участь 7,5 тисяч людей. На основі рекомендацій і зауважень було розроблено проект закону і подальший план дій втілення змін. Також з регіонами обговорювали проект концепції трансформації екстреної медичної допомоги", - повідомляють у МОЗ.

У відомстві заявили, що, за даними проведеного у березні соціологічного опитування Київського міжнародного інституту соціології, з 27,3 мільйона пацієнтів, які обрали свого сімейного лікаря, терапевта чи педіатра, 70% задоволені обраним фахівцем.

"Динаміка вибору свого лікаря і рівень задоволення громадян свідчать про підтримку трансформації охорони здоров’я і добре пропрацьований план змін, який реалізує нинішня команда МОЗ України у співпраці з урядом Володимира Гройсмана, місцевою владою, закладами охорони здоров’я, медиками і пацієнтами", - наголосили у МОЗ.

Крім того, зазначається, що правила виклику екстреної медичної допомоги затверджені наказом МОЗ від 1 червня 2009 року № 370, і зміни до цього нормативного акта не вносилися, він є чинним, і саме ним керуються диспетчери швидкої допомоги, приймаючи виклики.

"Трансформація системи екстреної допомоги, що впроваджується урядом Володимира Гройсмана з цього року, зосереджена на тому, щоб усі українці у критичному стані якомога швидше отримали якісну допомогу. Нині понад 70% викликів швидкої - це непрофільні випадки. Екстрена допомога досі обслуговує ці випадки, через що часто не може вчасно надати необхідну допомогу людям у критичному стані, зокрема дітям", - заявили в МОЗ.

При цьому, наголосили у міністерстві, звернення батьків маленьких пацієнтів є екстреним викликом, на який обов’язково приїжджає і приїжджатиме бригада екстреної медичної допомоги. Зокрема, до невідкладних належать стан дітей до 2 років (у тому числі підвищена температура), знепритомнення у дітей чи дорослих, ознаки серцевих нападів та інші стани, які можуть становити загрозу життю.

Водночас, люди у станах, які не загрожують життю (незначне підвищення температури чи тиску без додаткових симптомів, випадки загострення хронічних хвороб тощо) також отримують необхідну допомогу, запевняють у МОЗ. При цьому, якщо на регіональному рівні не визначений механізм надання медичної допомоги в неекстрених випадках, до таких пацієнтів виїжджають бригади екстреної (швидкої) медичної допомоги протягом 1 години з моменту отримання звернення.

"МОЗ України застерігає політиків і зокрема кандидатів у президенти від поширення фейків і дезінформації, адже вони несуть велику відповідальність перед суспільством, лідером якого хочуть стати", - заявили у міністерстві.

реформи зеленський медицина

Знак гривні
Знак гривні