Дебати на стадіоні – це небезпечно для глядачів і країни (Точка зору)

Кілька тижнів інтенсивного накачування взаємною ненавистю, накопичення звинувачень і образ, зростання недовіри до опонентів, концентрація протилежних думок в замкнених спільнотах, і в кінці – зібрати всіх разом на стадіоні? Це безумство.

Автор: Костянтин Левін

Можна уявити безліч негативних сценаріїв. Найочевидніших два:

1. Прихильники одного кандидата атакують прихильників іншого. Необов’язково масово, достатньо кількох людей. Байдуже – через надлишок емоцій, чи за сценарієм спланованованої провокації.

Це знімається крупним планом і транслюється онлайн на всю країну – “Прихильників кандидата Х атаковано!”. В результаті, прихильники кандидата Х можуть почати мобілізуватися проти прихильників кандидата Y прямо на стадіоні, навколо стадіону, загалом в місті. Наслідки непередбачувані.

2. Група людей в цивільному організовано атакує кордон поліції..Поліція жорстко їх зупиняє. Це знімається крупним планом – “Поліція б’є прихильників кандидата Х прямо на стадіоні / біля стадіону!”. Як наслідок, серед прихильників кандидата Х здіймається хвиля обурення проти силових органів, яким приписують роботу на кандидата Y. Йде хвиля протестів країною. Визнання другого туру виборів під загрозою.

Політичні дебати на стадіоні – не те ж саме, що футбольний матч. Тут немає мовчазного кодексу честі, якого звикли дотримуватися вболівальники обох команд. Немає загального розуміння, що це лише гра (бо це ніяка не гра). На кону – не три очки в поточному сезоні, а цілком імовірно – доля країни, і не тільки на п’ять наступних років.

Всі можливі зіткнення до, під час і відразу після ймовірних дебатів транслюватимуться на величезну (а може, й рекордну в українській історії) аудиторію. Будь-які інциденти можуть серйозно вплинути не просто на результати виборів, а на стабільність країни в цілому. Сподіваюся, спецслужби про все це також думають і вже діють на упередження. Але й ми також мусимо привернути увагу до можливих загроз.

Ми вимагаємо дебатів, але це мають бути #ДебатиЗаЗаконом. Стадіон – це небезпечна авантюра, яка може легко стати спусковим гачком для переведення передвиборчого стресу у відкриту агресію й призвести до хаосу та неконтрольованого насильства по всій країні.

Одна з футбольних бійок на стадіоні.

дебати вибори-19 загроза опініон

Знак гривні
Знак гривні