Услід за Кравчуком, напередодні виборів висловилися Кучма та Ющенко. Що вони сказали?

Напередодні виборів президента, які відбудуться 31 березня, зробили заяви другий і третій президенти України – Леонід Кучма і Віктор Ющенко.

Коментар другого президента Леоніда Кучми опублікувала в Facebook його прес-секретар Дарка Оліфер 29 березня, передає Цензор.

Кучма

"Я насамперед хочу звернутися, щоб сказати: прийдіть, люди добрі, на вибори. Бо сьогодні перед Україною стоїть завдання – який шлях ми виберемо? Ми бачимо, в якому стані сьогодні знаходиться Україна. Можу трошки алегоріями сказати – ми практично побудували паркан роздільчий в Україні, сьогодні є дві України, а це жах! Я згадую, що завжди в нас було гасло "За єдину Україну!", про це ми забули. Бо їх дійсно сьогодні дві, й одна робить спробу диктувати всім свою волю, а це – шлях в нікуди. Тому я думаю, що з цієї точки зору також люди повинні подумати – що ж завтра? Якою ми хочемо бачити Україну? Чи Україну таку, яка є сьогодні, чи все-таки ту, про яку ми мріємо і всі у виступах своїх згадують – що ми багаті, що ми такі талановиті і так далі", – заявив Кучма.

Він підкреслив, що зараз Україна займає "останнє місце в усіх рейтингах, насамперед, з точки зору економіки".

"Економіка у нас нижче плінтуса, машинобудування взагалі сьогодні, можна сказати, не існує, залишки лише. Економіка на першому місці повинна бути сьогодні. Бо коли ми говоримо про армію, то як будувати Збройні Сили та потужну армію, якщо економіки нема у нас? От тому треба над цим думати в першу чергу. Ну а далі стільки проблем! Головне, щоб зацікавленість була в іноземного інвестора – в таку країну, де не працює взагалі правова система, ніхто не прийде, а без іноземних інвестицій нічого не буде", – заявив другий президент.

Кучма підкреслив, що зараз головне – прийти на вибори і віддати свій голос.

"А в нас же люди добре розуміють, що вони хочуть завтра, от за завтра й треба проголосувати", – додав президент 1994 - 2005 років.

Ющенко

Свою заяву в Facebook також розмістив третій президент країни Віктор Ющенко, який був при владі з 2005 по 2010 роки. Ющенко підкреслив, що "найкращий президент – той, хто дає відповідь на п’ять головних питань, які в нас стоять на порядку денному".

"Перше питання: Російська війна! З війни є дві дороги: одна – через перемогу. Друга – через капітуляцію. Через перемогу йдемо – отримаємо мир. І через капітуляцію йдемо – отримаємо мир. Мені здається, 90% всіх кандидатів слово "мир" вживають тоді, коли вони не готові до всеохоплюючого плану опору. Стати на коліна, "перезвонить" Путіну, "побеседовать", поїхати "переговорить" – це все блуд. Якщо ви розумієте, які мотиви у Путіна. Він автор цієї війни, він її обличчя", – написав Ющенко 29 березня.

Друге важливе питання, на думку третього президента, – "це безпекова політика України".

"Безпекова політика, по своїй суті, покликана дати відповідь на вічність України. Майже вся історія новітньої незалежності України була огорнута в пелену, так званої, "позаблоковості" (що є нічим іншим, як орієнтація на Московську безпекову модель). Цей позаблоковий блуд привів нас до російської окупації Криму та східного Донбасу, неміряних втрат людей, соціальних інтересів та економіки. Це наша плата за туге розуміння, насправді, дуже простої історії... І мені дуже цікаво, хто той лідер, який без помилки може написати слово – "НАТО". Крім президента Порошенка, я, можливо, ще одного-двох назвав би. Але всі решта чомусь кинулися до теми миру", – зазначив Ющенко.

Третє питання колишній глава держави окреслив як політику національного відродження і національного становлення. "Це політика, яка за своєю суттю творить той соціальний клей, який з 45 млн. громадян України формує цільну політичну націю, сім’ю. Врешті-решт відповідає на ключову політичну проблему українців – слабку внутрішню інтеграцію".

"Четверте – це економічний план для країни. План, який виводив економічні темпи розвитку від 7% приросту ВВП на рік, створення нових робочих місць – 680-800 тисяч на рік, інвестиції не менше 1 млрд. доларів на місяць і на цій основі досягнення соціального прогресу", – зазначив він.

"П’яте питання – це доктрина, яка веде нас до пан’європейської і європейської інтеграції – як особливо важлива ідеологічна ціль!" – підкреслив Віктор Ющенко.

Він також закликав "не впускати в серце зневіру й вірити у наші українські сили".

Кравчук

Зауважимо, перший президент України Леонід Кравчук зробив свою заяву 27 березня.

Він, по суті, виступив проти Порошенка й заговорив про "новий курс", підтримавши Тимошенко.

ющенко вибори-19 кучма кравчук

Знак гривні
Знак гривні