Посли G7 натякнули Авакову на небезпеку Нацкорпусу напередодні виборів. Той відповів

Посли країн «Великої сімки» (G7) адресували листа міністрові внутрішніх справ України Арсенові Авакову із застереженням щодо можливого зриву виборів і загрози діяльності «екстремістських рухів» в Україні.

«Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода (RFE/RL) отримало копії двох листів, підготовлених Групою послів G7 з підтримки реформ в Україні, до якої входять дипломати з Канади, Франції, Німеччини, Італії, Японії, Великобританії та США.

У листі, адресованому Авакову від 15 березня, французький посол Ізабель Дюмон від імені своїх колег-послів написала, що «група G7 стурбована екстремістськими політичними рухами в Україні, насильницькі дії яких тривожать».

«Вони залякують українських громадян, намагаються узурпувати роль Національної поліції в гарантуванні безпеки виборів і завдають шкоди національній та міжнародній репутації українського уряду», – заявила Дюмон.

За словами дипломата, лист англійською та українською мовами відправили в Міністерство внутрішніх справ України того ж дня. Речник МВС Артем Шевченко підтвердив Радіо Свобода, що Аваков його отримав.

Журналіст Крістофер Міллер у своїй статті пише про «тонке, завуальоване посилання на «Національний корпус» і «Національні дружини» в листі, про який розповіла французька дипломат.

«Національні дружини» пов’язані з полком «Азов» (полк є автономною частиною Нацгвардії України – ред.) та партією «Національний корпус», які сповідують праворадикальну ідеологію. «Нацдружини» називають своєю метою забезпечення порядку на вулицях, але саме вони неодноразово вдавалися до силових методів.

У Міністерстві внутрішніх справ відповіли на запит журналіста Радіо Свобода Крістофера Міллера щодо листа послів країн «Групи семи» міністру внутрішніх справ Арсену Авакову про «небезпеку екстремістських рухів».

За словами представника міністерства, позиція Авакова щодо екстремістських політичних рухів в Україні «лишається твердою і безперечною».

Як стверджують у відомстві, керівники радикальних груп «були попереджені, що агресивні спроби втрутитися у чесний виборчий процес… призведуть до відповідних наслідків».

«Червоні лінії були проведені – жодних залякувань, агресії, насильства або інших спроб у силовий спосіб вплинути на вибори», – повідомили в МВС.

аваков вибори-19 білецький

Знак гривні
Знак гривні