На виборах президента Словаччини у другий тур вийшли двоє друзів України

За підсумками голосування на виборах президента Словаччини, що відбувалися в суботу, 16 березня, у другий тур виходять два проєвропейські кандидати, дружні до України – адвокат Зузана Чапутова та віце-президент Єврокомісії Мілош Шевчович.

За даними екзит-полів, за самовисуванку Чапутову, яку підтримує чинний президент Андрей Кіска, віддали голоси близько 42% виборців. На другому місці Мілош Шевчович, кандидата від владної партії Smer – близько 17,6% словаків.

Саме ці два політики змагатимуться у другому турі 30 березня.

Кандидати із проросійськими поглядами залишилися позаду. За Штефана Гарабіна проголосували 13,7% виборців, а за ультраправого Маріана Котлебу – 9%.

Контекст

Особливістю нинішніх виборів стало продовження мораторію на публікацію даних екзит-полів. Термін дії мораторію спливав із завершенням вборів – о 22-й годині за місцевим часом. Проте його подовжили на 1 годину 15 хвилин через хуліганський інцидент у селі Меджани на сході країни.

Там на виборчій дільниці чоловік намагався викрасти картонну урну. Коли він тікав, урна порвалася і бюлетені висипалися на землю. Хулігана затримали, проте робота дільниці була призупинена більш ніж на годину. Час голосування на цій дільниці було продовжено, і це вплинуло на заборону оприлюднення екзит-полів.

“Європейська правда” напередодні виборів писала про 45-річну Зузану Чапутову: “Засновниця адвокатського об’єднання, що надавало послуги неурядовим організаціям, відома тим, що добилася скасування амністії щодо екс-прем’єра Владіміра Мечіара – мабуть, найнегативнішого персонажа новітньої словацької історії. А на додачу вона відома як екоактивістка, яка близько 10 років боролася за закриття сміттєвого полігону біля міста Пезінок та зрештою домоглася цього.

Та головне, Чапутова – досить незвичний тип політика для сьогоднішніх держав на сході Євросоюзу. Вона декларує відверто ліберальні гасла. Зокрема, підтримує права жінок на аборти та можливість усиновлення дітей одностатевими парами. Це досить незвично для консервативної Словаччини…”

“Нещодавно я читав лекції в університеті Прешова й після лекції пішов до студентської пивної. Там якраз дискутували про політиків та конкретно – про Чапутову. Студенти були однозначні – за неї не можна голосувати за жодних обставин. Адже вона розлучена, підтримує геїв, а головне – хоче роздавати гроші циганам. Таку аргументацію я міг очікувати від старших людей, але чути її від молоді було досить дивно”, – казав у коментарі “ЄП” директор Асоціації словацької зовнішньої політикиАлександр Дулеба.

“Перемога Чапутової стала би найвдалішим варіантом для України. Хоча і Шефчович декларує дружню до України політику, існує ризик його залежності від курсу Smer, який час від часу заграє з Кремлем. Натомість Чапутова на світоглядному рівні має несприйняття дій Росії”, – йшлося в репортажі “ЄП” зі Словаччини.

Новинарня

словаччина

Знак гривні
Знак гривні