Європа заборонила нову модель Боінга після катастрофи. Зате він з'явиться у МАУ

За півроку сталося дві авіакатастрофи нової моделі Boeing: у першій загинуло 189 людей, у другій – 157. Після останньої аварії ЄС заборонив цю модель до завершення розслідування.

Літак тієї ж моделі, зібраний для МАУ

Після авіакатастрофи Boeing 737 MAX 8 в Ефіопії, що сталася 10 березня і забрала життя 157 осіб, низка країн закрила повітряний простір для нової моделі літака, повідомляє BBC.

Зокрема, польоти Boeing 737 MAX 8 заборонили у Євросоюзі, Великій Британії, Австралії, Новій Зеландії, Гонконгу, В’єтнамі тощо. Натомість у США не вважають за потрібне закривати повітряний простір для цієї моделі.

Це вже друга значна катастрофа цього типу літака за півроку. У жовтні 2018 року Boeing 737 MAX 8 індонезійської компанії впав у море і затонув. На борту було 189 осіб.

Компанія Boeing підтвердила, що автоматична система контролю в літаках цієї моделі може збоїти через помилкові показники датчика «кута атаки». Система опускає ніс літака вниз і не дозволяє пілотам виправити це вручну.

Серед українських авіакомпаній замовниками Boeing 737 MAX 8 є SkyUp і Міжнародні авіалінії України. МАУ планувала поповнити свій флот цими літаками вже цього року, а SkyUp домовилася про поставку двох Boeing 737 MAX 8 і трьох Boeing 737 MAX 10 у 2023 році.

Директор SkyUp Євген Хайнацький розповів ЦТС, що компанія створила робочу групу, яка аналізуватиме інформацію про інциденти з Boeing 737 MAX. У компанії Boeing, зі свого боку, пообіціяли надати всі дані про авіакатастрофи в Індонезії та Ефіопії.

Хайнацький сподівається, що до того часу, як нова модель надійде від постачальника, проблем з нею не буде.

Також з/в Україну виконуються рейси Boeing 737 MAX 8 компаній flydubai, турецької Turkish Airlines та польської ЛОТ. Водночас Туреччина і Польща призупинили екстлуатацію цієї моделі.

Остання лінійка 737 MAX стала найбільш продаваною моделлю в історії Boeing.

Хмарочос

катастрофа авіація африка

Знак гривні
Знак гривні