Фігуранти оборонного скандалу роками домовлялися з СБУ, НАБУ, ФДС, прокуратурою (ВІДЕО)

Про це йдеться в останній частині розслідування Bihus.info про корупцію в Оборонпромі, заснованій на листуванні, яку злило редакції анонімне джерело в 2018 році:

Фігуранти оборонного скандалу, пов'язаного з компанією "Оптімумспецдеталь" ("Оптіма"), роками "домовлялися" з Державною фіскальною службою, Службою безпеки України, військовою прокуратурою і навіть Національним антикорупційним бюро.

У різні роки за справу "Оптімумспецдеталі" бралися майже всі правоохоронні органи, але справи спускалися на гальмах, і - швидше за все - за гроші.

Найлегше було вирішити питання з Фіскальною службою, яка першою почала розслідувати ухилення від сплати податків "Оптімумспецдеталі". "Співпрацюю з центральною ДФС - цифри смішні", - йдеться в листуванні власника "Оптімумспецдеталі" Андрія Рогози з товаришем з СБУ, слідчим київського управління Денисом Москаленком.

Цей Москаленко, за даними розслідування, організовував необхідні документи з СБУ і прокуратури і надавав іншу допомогу, за яку навіть отримав BMW Рогози.

Хабарі в Службу безпеки України за вільне проходження контрабанди, судячи з листування, возили на постійній основі. Коли в 2017 році контррозвідувальне управління київського главку СБУ розіслало на бронетанкові заводи листи з проханням пояснити контракти з "Оптіма", в "своєму" підрозділі Рогозі сказали не звертати уваги на цей "фуфел".

Найактивніше за "Оптімумспецдеталь" намагалися взятися у військовій прокуратурі. Там тричі починали розслідування, але всі вони ні до чого не привели.

В одному випадку до штрафу засудили селянку, яка оформила на себе фіктивну фірму в обмін на 1000 гривень на місяць, інші провадження до суду і зовсім не дійшли.

Судячи з листування, "закрити справу" можна було за "20-ку".

Корупційну складову цієї історії повинно було розслідувати Національне антикорупційне бюро, але Рогоза і його "старший" партнер Віталій Жуков "домовлялися" і з ним.

У 2016 році НАБУ вніс до переліку фіктивних фірм кілька компаній, серед яких виявилася "Оптімумспецдеталь". Жуков відреагував на це гнівною тирадою на адресу Рогози з вимогою, щоб "завтра зранку (Гізо Углава) написав листа, що помилково внесли Оптімумспецдеталь в цей список", і незабаром "Оптімумспецдеталь" дійсно зникає з цього переліку.

За даними журналістів, у "Оптімумспецдеталі" в НАБУ була своя людина - інформатор Євген Шевченко, який брав участь в низці операцій Бюро під прикриттям. Як виявилося, він інвестував близько 1 млн доларів в цей бізнес і фактично був зацікавленою особою.

Нагадаємо, що скандал навколо "Укроборонпрому" і "Оптімумспецдеталі" спалахнув наприкінці лютого 2019 року.

Журналісти Bihus.info повідомили, що державні оборонні заводи закуповували для військової техніки деталі з Росії. Запчастини завозилися контрабандою, їх якість не перевірялась, і іноді в Україну потрапляв звичайний металобрухт. Контрабанду відмивали через фірми-прокладки, які перебували під контролем осіб, наближених до "Укроборонпрому". Прибуток дерибанили між учасниками схеми.

Розслідування засноване на листуванні, яке злило редакції анонімне джерело в 2018 році. Там були вказані імена, дати, суми хабарів і відкатів.

Основними фігурантами розслідування є власник компанії "Оптімумспецдеталь" Андрій Рогоза і його бізнес-партнери Віталій Жуков та Ігор Гладковський, син першого заступника голови РНБО Олега Гладковського.

Поки що з усієї трійки затриманий тільки Рогоза. Він перебуває під судом у справі про шахрайство, що не пов'язано з "Оптімумспецдеталлю", і нещодавно отримав нову підозру в несплаті податків. Другий фігурант - Віталій Жуков - не має статусу, поки що він просто знайомий Рогози, який вивів його на Ігоря Гладковського, сина Олега Гладковського.

Витяжка: Лівий берег

скандал корупція гладковський армія вибори-19 закупівлі

Знак гривні
Знак гривні