Луценко: слідству потрібні інші докази про розкрадання в оборонці, крім листування співучасників

У 2016 році, розслідуючи одну з сотень справ щодо "Укроборонпрому" військова прокуратура вийшла на фірму "Оптимумспецдеталь". Реальним власником є Андрій Рогоза, а власник за документами – його представник.

Про це https://censor.net.ua/resonance/3115707/yuryi_lutsenko_zmni_v_ukroboronprom_zasluga_bgusa_gladkovskiyi_spvuchasnik_koruptsyino_shemi_nabu_dfs">в інтерв'ю Цензору розповів генпрокурор Юрій Луценко.

За його словами, "Оптимумспецдеталь" – не фіктивна, а реальна фірма з серйозним офісом. Водночас, супутня фірма "Ренал" – це інструментальний цех "з діючими верстатами і працівниками, з випробувальними стендами та всім, що необхідно для інструментального виробництва".

"Як тепер мені зрозуміло, історія цієї фірми практично показує ту проблему, яка є в" Укроборонпромі". А власне: пан Рогоза, який має можливість доставляти потрібні українській армії деталі і вузли з країни-агресора, не міг пробитися з поставками на підприємство "Укроборонпром". На жаль, скажу відверто, що у кожного заводу є свої "улюблені "фірми. Як, на жаль, у нас по всій країні це водиться. І навіть на конкурсах мінімальна ціна не означає перемоги. Тому, я так думаю, Рогоза знайшов свого знайомого, і він це підтверджує, що він з ним знайомий, – Віталія Жукова. У якого є однокурсник по Київському інституту міжнародних відносин – Гладковський-молодший. І Рогоза сподівався, що тепер він буде використовувати таке прізвище для того, щоб перемагати в тендерах", – зазначив Луценко.

Він нагадав, що не будь-яка фірма може працювати на "Укроборонпром", їй потрібен допуск на поставки.

"Раніше цей допуск давав сам концерн через свою службу безпеки. Не СБУ, а служба безпеки концерну. І, наприклад, в 2014 році таких фірм-постачальників було 500. У 2015 – 3700, 2016 – 4300. А в 2017 – 5700. Нарешті, "Укроборонпром" видав наказ в 2018 році, яким передав відповідальність за перевірку доброчесності цих фірм вниз, на підприємства. Що, на мій погляд, неправильно", – підкреслив Луценко.

Генпрокурор повідомив, що у слідства є листування Рогози і Жукова, з якого очевидна обізнаність і Жукова, і Гладковського в тому, що робить Рогоза.

"З точки зору людської логіки все зрозуміло: вони співучасники. З точки зору юридичної ми повинні: а) довести справжність цього листування і б) отримати хоч якісь інші докази, тому що просто листування не є підставою для суду. Саме цим і займається військова прокуратура. Ми передали телефони на експертизу до уповноваженого для цього органу (Київський інститут судових експертиз). У разі підтвердження справжності я не відкидаю, що можуть бути інші підозри, крім Рогози", – повідомив Луценко.

Нагадаємо, 25 лютого команда Bihus.info опублікувала розслідування про схеми розкрадання в оборонному комплексі України. Фігурантом розслідування є син заступника секретаря РНБО Олега Гладковського.

Концерн "Укроборонпром" і заступник секретаря РНБО Олег Гладковський планують подати на авторів розслідування до суду.

Президент Петро Порошенко спочатку призупинив повноваження першого заступника секретаря РНБО Олега Гладковського, а 4 березня – звільнив з посади.

Генпрокурор Юрій Луценко заявив, що розслідування журналістів про розкрадання в оборонній сфері збіглося за часом із закінчення слідства ГПУ.

4 березня вийшла третя частина розслідування. За даними журналістів, схема Гладковського-Жукова принесла учасникам $300 тисяч на висотомірах для ремонту двох казахських АН-26 у 2016 році.

Президент Петро Порошенко заявив про проведення міжнародного аудиту в ДК "Укроборонпром".

7 березня Національне антикорупційне бюро України провело низку обшуків у фігурантів журналістського розслідування про корупцію в оборонно-промисловому комплексі країни, зокрема за місцем проживання колишнього першого заступника секретаря РНБО України Олега Гладковського та його сина Ігоря.

скандал корупція гладковський армія закупівлі

Знак гривні
Знак гривні