Порошенко закріпив курс на НАТО та ЄС у Конституції

Президент Петро Порошенко підписав закон про внесення змін до Конституції, які закріплюють курс України на Європейський Союз та НАТО.

Президент підписав закон у присутності голови Європейської Ради Дональда Туска на засіданні Верховної Ради, присвяченому 5-тій річниці подій на Майдані, - передає Громадське.

Відтепер у 5-ому абзаці преамбули основного закону після слів «піклуючись про зміцнення громадянської злагоди на землі України» з'являться слова «та підтверджуючи європейську ідентичність українського народу і незворотність європейського та євроатлантичного курсу України».

У повноваженнях президента (102 стаття Конституції), Верховної Ради (85 стаття) та Кабміну (116 стаття) тепер з'явився новий пункт — дотримання курсу на ЄС та НАТО.

Закон набуде чинності на наступний день після його публікування.

7 лютого Верховна Рада підтримала зміни до Конституції України, якими закріплюється курс на європейську інтеграцію та вступ до НАТО.

Ще в листопаді 2018 Конституційний суд визнав пропоновані зміни щодо членства в ЄС на НАТО такими, що відповідають Конституції. Раніше його підтримав комітет Верховної Ради з питань національної безпеки та оборони.

Раніше в НАТО підтримали прагнення України до вступу в Альянс. За результатами саміту НАТО члени Альянсу підтримали Україну та закликали Росію вивести війська з Донбасу.

10 березня НАТО визнало за Україною статус країни-аспіранта. Це означає, що Північноатлантичний альянс визнав прагнення України набути повноцінного членства в організації.

єс конституція україна НАТО

Знак гривні
Знак гривні