Скасування можливості працювати на фірму через ФОП поховає IT-індустрію (ТОЧКА ЗОРУ)

Міністр соціальної політики Андрій Рева під мудрим керівництвом с̶в̶і̶т̶л̶о̶г̶о̶ ̶в̶о̶ж̶д̶я̶ ̶п̶а̶р̶т̶і̶ї̶ Володимира Гройсмана вирішив вкотре погратися в комунізм і зарізати курку, яка несе золоті яйця. А саме - прикрити ФОПи для ІТшників. Скоро вибори, і треба накинути пенсіонерам і підняти субсидії, самі розумієте, - таку точку зору висловлює наш читач, програміст Олександр Іванов.


"Працювати через ФОП" може стати значно важче. За і проти (ОГЛЯД)

Для тих, хто не знає, ФОПи ІТ-шники платять податок з обороту 5% + ЄСВ. А це - ласий шматочок, щоб постригти і тимчасово збільшити "соціалку". Фактично, Рева пропонує ліквідувати ФОПи і підняти податки до 30%+. А компанії, які тримають "нелегальних" працівників-ФОПів, отримають великі штрафи. Заскучали за перевірками і маски-шоу?

Цей крок якщо не поховає ІТ-індустрію, то завдасть їй непоправної шкоди. І я нижче поясню чому.

1. Це дуже зручно для ІТ-шинка - мати ФОП. ІТ - це глобальна висококонкурентна галузь, і те, що ти підприємець, дозволяє тобі працювати на повну ставку на якусь компанію, а на наступний день або навіть паралельно взяти конктракт десь в Австралії чи в Нідерландах і надавати свої послуги. Все це легально, сплачуються податки. Це дає гнучкість українським спеціалістам і мінімузує паперову тяганину.

2. Мати ФОП зручно, щоб отримати бізнес-візу B1/B2 в США на 10 років. Це дозволяє кататися в Кремнієву долину чи Нью-Йорк і напряму спілкуватися з замовниками. Робочу візу в США H1/B1 отримати нереально (там лотерея і купа вимог), за туристичною чи навчальною візою ти не поїдеш займатися бізнесом, бо це нелегально.

3. Низький податок у 5% - це дуже приваблює і тримає левову долю ІТ-шників в Україні. Мені мало не щодня надходять в LinkedIn пропозиції роботи в інших країнах з бонусами, допомогою з житлом і переїздом. Багато українських ІТ-шників виїхали за кордон, попрацювали кілька років і повернулися в Україну, бо тут загалом непогані умови.

4. Низький податок зменшує ціну українських програмістів як для аутсорсу, так і для розробки внутрішніх продуктів. Це посилює конкурентоздатність українських програмістів у світі. Зараз світом українські програмісти сприймаються як відносно недорогі та якісні.

5. ІТ - це глобальна галузь, і країни конкурують за якісних спеціалістів. В Україні це чи не єдина галузь, де ми витримуємо конкуренцію на глобальному ринку і показуємо непогані результати. ІТ - це чи не єдина несировинна галузь економіки і чи не єдина велика вискокотехнологічна галузь (ініші або загнивають, або в зародковому стані поки). ІТ генерує 4% ВВП і дає 1-3% наповнення бюджету. Це потужний канал надходження валюти в країну, яка, до того ж, напряму вливається в економіку і генерує цілу індустрію товарів і послуг.

Тепер що буде, якщо забрати ФОП і підвищити податки до 30%-40% для ІТ-шників?

Багато спеціалістів не виїдуть одразу, але почнуть приглядатися до пропозицій роботи за кордоном. Будуть їхати поступово, але стабільно. Краще платити 30% податків в Мюнхені, Амстердамі, але отримати якісний стрибок в рівні життя і впевненість у завтрашньому дні, порівняно з Києвом. ІТ-шник може жити в Тайланді, насолоджуватися морем і пальмами та працювати віддалено. ІТ-шники не мають особливих мовних чи культурних бар'єрів, в більшості цивілізованих країн достатньо знати англійську (я знаю, бо прожив понад 6 років в різних країнах).

Думаю, через загрози перевірок, штрафів, наїздів, маски-шоу (а це буде) також переїдуть великі компанії або представництва, і перевезуть більшість своїх співробітників.

Те, що буде активний виїзд - це доконаний факт. Кількість ІТ-шників, можливо, й залишитиься сталою за рахунок притоку молодих в галузь, але виїдуть досвідчені. Якість українського ІТ впаде, а ціна виросте, і це вплине на майбутні контракти й замовлення. Ніхто не хоче працювати з китайськими чи індійськими програмістами через низьку якість, а хочуть з українськими. Це може змінитися.

Так само віра українських ІТ-шинків в те, що в нашій державі можна прожити гідне життя, накопичити капітал і вкласти у свою справу, впаде. Вона і так низька, а так (якщо законопроект ухвалять - ред.) - можете забути про нашу внутрішню індустрію ІТ. Зараз українці віддають перевагу реєструвати свої ІТ-компанії в Польщі, Естонії, Швейцарії, США. А після цього точно ніхто не захоче відкривати свої стартапи чи компанії в Україні. Аутсорс залишиться і буде собі животіти.

Тому тут класична проблема соціалістів, які стріляють собі в ногу і щиро не розуміють, як так у найбагатшій на нафту країні Венесуелі - дефіцит їжі, бензину та інших базових продуктів. І Реви з іншими соціалістами не розуміють, що краще мати 5% від мільярдів, ніж 30% від мільйонів.

Найкраще, що може держава з ІТ-галуззю - це просто не чіпати її. Навіть Азаров вирішив не рубати ІТ-гілку, на якій сидить уряд. А ці, бачте, розумніші. Давайте, пацани, я у вас вірю. Поруйнуйте тут все. ІТ-шники могли б сформувати потужний середній клас, якого в нас ніколи не було, збудувати не сировинну країну, а країну високих технологій. Але, певно, їм доведеться будувати кращу країну деінде. ІТ-шники виїдуть, а вам удачі будувати країну колгоспників.

Від Текстів: Ми згодні з тим, що в ІТ можливість працювати через ФОП треба залишити. Але в інших галузях варто ФОПханалію припинити. Маємо на увазі не реальний малий бізнес, а великі компанії, які використовують ФОПи для оптимізації податків. Не нормально, коли супермаркет чи "Нова пошта" працюють, як букет ФОПів. А два чека в ресторані, один на ФОП-їжу, а другий на ФОП-алкоголь вводить інземців у ступор і викликає підозру, що вони замість приємної вечері беруть участь у чомусь незаконному і підозрілому. До того ж робота через ФОПи позбавляє найманих працівників ряду трудових прав. І якщо для ІТ-шника з його зарплатою в Україні це не актуально, то для ФОПа-касира супермаркету дотримання трудових прав важливо.

ОНОВЛЕНО 12:54 Сам автор ініціативи Міністр соцполітики Андрій Рева заявляє, що його ініціатива не ствосуватимеися ІТ-шників. Та не зрозуміло чи він має на увазі ІТ-шників, які працюють суто на сеебе, чи тих які ходять на роботу в якусь компанію і працюють там, як ФОПи.

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман запевняє, що істотні рішення в цьому питанні не прийматимуть без експертного обговорення.

TEXTY.ORG.UA — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі, нам потрібна ваша підтримка. Для переказу коштів клікайте сюди

податки дискусія економіка опініон ІТ

Знак гривні
Знак гривні