Землю, яку забрали у забудовника на Осокорках, можуть перетворити на екологічний заказник (КАРТА)

У Київміськраді розглядають проект від ГО «Екопарк Осокорки». Він передбачає надання зеленій зоні на Осокорках статусу ландшафтного заказника місцевого значення. Він матиме назву «Осокорківські луки». Насадження заказника на свій баланс погодилися взяти у КО «Київзеленбуд», повідомляють представники громадської організації.

«Розвиток міста Києва відбувається з мінімальним урахуванням екологічної складової, внаслідок чого відбувається порушення екологічної рівноваги: знищення зелених зон, зміна мезокліматичних показників, забруднення річок, озер, повітря та ґрунтів – природних компонентів, які є основою функціонування природних комплексів. Створення заповідних територій є одним із раціональних шляхів вирішення цієї проблеми», – йдеться в Обґрунтуванні створення ландшафтного заказника місцевого значення, - передає Хмарочос.

У документі учасники ГО пояснюють, що на території заказника проводитимуться заходи з екопросвіти, зокрема тематичні екскурсії, облаштування екозупинок і створення екостежок.

Зазначають, що на території «Осокорківських луків» є також осередки рослинності, що охороняється рішеннями Київради. Серед таких рослин – їжача голівка зринувша, тирлич звичайний, лепеха та півники болотні. Також є рослини, занесені до Червоної книги України.

«Озеро Тягле разом з прибережно-захисною смугою в будь-якому разі не підлягає забудові як згідно чинного, так і перспективного Генерального плану міста, й на певному етапі теж увійде в Екопарк Осокорки», – пояснюють активісти.

Як пояснюють у ГО, ініціатива покликана не допустити забудувань вільної природної території. Нагадаємо, нещодавно Київрада проголосувала за розірвання угоди із забудовником озер на Осокорках.

Зазначимо, відповідно до статті 26 ЗУ «Про природно-заповідний фонд», на територіях заказників забороняються суцільні, прохідні, лісовідновні та
поступові рубки, видалення захаращеності, а також полювання та інша діяльність, що суперечить цілям і завданням, передбаченим положенням про заказник.

Розгляд проекту відбудеться 13 лютого у КМДА.

екологія київ будівництво

Знак гривні
Знак гривні