Балкон-шик: вийде фотокнига про українську балконну творчість (ФОТО)

У книзі, що вийде у видавництві "Основи", архітектор Олександр Бурлака зібрав приклади «балконної творчості» з Києва, Одеси, Дніпра, Львова та інших міст.

Видавництво «Основи» готує до друку книгу архітектора та художника Олександра Бурлаки «Balcony Chic» про народну балконну творчість. Про це автор повідомив «Хмарочосу».

У книзі Бурлака зібрав фотографії балконів із різних міст України, де йому довелося бути: Київ, Одеса, Дніпро, Львів, Чернігів, Чернівці, Житомир, Біла Церква, Фастів, Переяслав-Хмельницький, Вінниця, Славутич.

Фотоілюстрації супроводжуються текстом, який автор написав під час намагань знайти коріння та хронологію «балконних практик». Йому не вдалося знайти ніяких попередніх досліджень на цю тему, тож «Balcony Chic», вірогідно, буде першим виданням про феномен самовільного тюнингу балконів в Україні.

Видавництво «Основи» запропонувало Бурлаці зробити книгу про балкони ще наприкінці 2017 року.

«Було цікаво побачити в засклених балконах зафіксовану зміну епох: дерев’яні з невеликим склом, металеві з автобусними віконцями, алюмінієві, метало-пластикові», – розповідає автор.

Він вважає, що до балконних надбудов не варто ставитися однозначно негативно або позитивно. Десь ці трансформації відбуваються завдяки творчій думці та вільному часу, а десь – за рахунок хабара, недолугого законодавства та нелегального прибутку.

«З певної точки зору ця ситуація з балконним extraspace та практичною можливістю з ним працювати – це і вирішення проблем, і навіть реалізація певних утопічних ідей про те, яким має бути місто. Фасади житлових будинків українських міст із заскленими балконами – це портрет українського суспільства тут і зараз. Причини цього і в минулому, і в економіці, і в традиціях. Також причини і в проектах: ці DIY-практики виправляють помилки проектанта», – розповідає Бурлака.

120-сторінковий фотоальбом вийде англійською мовою в квітні.

архітектура гумор будівництво

Знак гривні
Знак гривні