Скільки парафій УПЦ МП вже перейшли до Православної церкви України? (+КАРТА)

Процес триває. Станом на 8 січня було відомо (приблизно) вже про щонайменше 41 підтверджений випадок переходів громад із так званої Української православної церкви Московського патріартату (також відомої як екзархат РПЦ в Україні) до автокефальної помісної Православної церкви України, якій надано томос Вселенським патріархатом.


Карта інтерактивна: наближуйте, клікайте на кожну парафію для інформації

Про деталі пише активіст Роман Кулик, який оновлює карту.

Зокрема, відомо про перший випадок переходу до Помісної Церкви на Лівобережжі. 30 грудня - ще до надання томосу - громада Свято-Покровського храму в селі Рубанівське (Васильківський район Дніпропетровської області) оголосила про перехід разом зі священиками: протоієреєм Василем Пишним, священиками Володимиром Дерев'янко та Павлом Тєпіним. МП одразу оголосили їх розкольниками і заборонили служити.

Нарешті на 100% підтвердили перехід храму Покрови Пресвятої Богородиці при Головному військовому клінічному госпіталі у Києві. Так, громада перейшла до Помісної Церкви одразу після об'єднавчого собору - разом із протоієреєм Олегом Скнарем. Останній - достатньо відомий капелан, який постійно працював із пораненими військовими госпіталю.

Перші переходи на Черкащині - станом на 8 січня є 5 підтверджених випадків. Першою громадою стали мешканці села Скибин Жашківського району. 31 грудня вони перейшли до ПЦУ разом із священиком храму Святої Параскеви. 2 січня переходить громада Свято-Покровського храму в сусідньому села Охматів. Теж разом зі священиком. 7 січня про перехід оголосили одразу 3 громади в сусідніх селах: Харківка, Свято-Покровський храм; Мала Маньківка, Свято-Іоанно-Богословська парафія і громада Церкви Великомучениці Параскеви в селі Тимошівка. Усі - разом зі священиками.

Також крига скресла на Рівнещині - 7 січня громада Хрестовоздвиженського храму в селі Деражне Костопільського району оголосила про перехід до Помісної Церкви. Разом із отцем Віктором (Чабаном).

На Вінниччині, де процес почався найактивніше, останнім часом тихіше, але 7 січня про перехід оголосила громада села Стадниця (Вінницький район). Віряни висловились за перехід у Помісну Церкву, але настоятель храму Миколай Строк - відмовився. Тоді йому висловили "недовіру", й Вінницька єпархія Симеона прислала нового священика - випускника Волинської духовної академії ієрея Петра Лущинського, вже з яким громада і оголосила про перехід у Помісну Церкву.

Також циркулює інформація про нові переходи на Черкащині, сьогодні архиєпископ Чернівецький і Кіцманський Помісної Церкви Онуфрій заявив, що по Чернівецькій області 15 парафій готуються перейти до Помісної.

Очевидно, процес триватиме й на Вінниччині, Львівщині та Волині.

релігія Церква

Знак гривні
Знак гривні