Україна обирає нову назву українського коньяку. Варіанти: пломінь, златовин, гайстер, каннук, лозавин (ГОЛОСУВАТИ)

Відповідно до умов Асоціації з ЄС, виготовлений в Україні коньяк слід перейменувати до 2026 року. Адже нинішня назва напою пов’язана з регіоном його походження – округом Коньяк у Франції – й захищена законодавством.

Проект «Географічні зазначення в Україні» запустив голосування за нову назву коньяка в Україні, - передає Хмарочос.

Повідомляється, що варіанти нової назви українського напою розробляли представники влади, науковці, маркетологи, сомельє і філологи. На громадське обговорення запропоновано близько 30 назв, які здобули найбільшу підтримку у фокус-групах.

Серед варіантів – український бренді, укрньяк або украньяк, к’янок, вояк.

Багато назв утворено за принципом словозлиття (телескопії) – наприклад, мизарон («Миколаївська, Закарпатська, Одеська, Херсонська області»), грокур («перекурка грона»), дивина («дистилят вина»), узвин («український з вина»), каннук – «кращий алкогольний національний напій українських коньячистів».

Є поетичні назви – златець, златовин, пломінь, сонцедар, шовкаль, виналь, гайстер (діалектична назва лелеки – відсилає до молдовського бренді «Белый аист»).

«Географічні зазначення в Україні» – проект, який реалізується за фінансування ЄС протягом 2017-2020 років. Він має на меті допомогти державі розробити систему географічних зазначень – позначення товарів із властивостями та репутацією, що зумовлені переважно місцем походження.


Проголосувати можна за посиланням

єс бізнес аграрії закон

Знак гривні
Знак гривні