ФСБ дала вказівку створити силові групи РПЦ в Україні, щоб не допустити переходу людей до Православної церкви

Представники РПЦ в Україні отримали вказівку з ФСБ РФ застосувати мобільні силові групи, аби не допустити переходу мирян і священнослужителів Московського патріархату в Україні до Православної церкви України.

Про це йдеться на сторінці Синодального управління військового духовенства Православної Церкви України у Facebook, - передає Укрінформ.

"До Синодального управління військового духовенства Православної церкви України надійшло декілька звернень від військових священиків (капеланів), які перебувають на посадах в різних регіонах України, про те, що представники РПЦ в Україні через уповноважених за роботу з ФСБ РФ отримали вказівку застосовувати раніше сформовані мобільні силові групи, основним завданням яких є ліквідувати бажання добровільної зміни конфесійної приналежності мирян та священнослужителів Московського патріархату в Україні на Православну церкву України", - йдеться у зверненні.

Як зазначається, під керівництвом представників ФСБ РФ при кожній єпархії РПЦ в Україні сформовано “відділ правового забезпечення майнових прав”, до складу якого входять фахівець у галузі права та декілька чоловіків спортивної статури.

"Сутність плану РПЦ в Україні натепер полягає в тому, що як тільки громада певного селища приймає рішення відійти від Московського патріархату в Україні і приєднатись до Православної церкви України на чолі з Блаженнійшим митрополитом Київським і всієї України Епіфанієм, то до відповідного населеного пункту виїжджає група “забезпечення майнових прав", яка має “опікуватись” питаннями фізичного контролю над храмом". Фактично, формується надзвичайно небезпечна кон'юнктура, коли РПЦ в Україні бажає зробити з вірян та священиків своїх кріпаків", - наголошують у СУВД.

У цьому зв'язку у Синодальному управлінні підкреслюють, що силова зміна конфесійної приналежності не є шляхом православного християнина.

"Тому ми сподіваємось, що РПЦ в Україні відмовиться від планів силового тиску та захоплення храмів громад, які прийняли рішення приєднатись до Православної церкви України. Закликаємо всіх військових священиків (капеланів) України звершувати свою душпастирську діяльність на засадах взаємоповаги, любові, взаєморозуміння та терпимості і не піддаватись на провокаційні дії РПЦ в Україні та бути готовими відстояти конституційне право свободи віросповідання і вільного вибору конфесійної приналежності", - йдеться у зверненні.

15 грудня у соборі Святої Софії у Києві відбувся Об'єднавчий собор православних церков України. На ньому духовенство УПЦ Київського патріархату, УПЦ Московського патріархату та Української автокефальної православної церкви створили єдину помісну Православну церкву України, ухвалили її статут і обрали предстоятеля - митрополита Київського і всієї України Епіфанія.

кримінал україна росія Церква релігія фсб конфлікт

Знак гривні
Знак гривні