Головою помісної церкви став молодий ієрарх Епіфаній (ФОТО)

Його називали "правою рукою" Філарета. Об'єднавчий собор обрав митрополита Переяславського і Білоцерківського Епіфанія на пост предстоятеля єдиної Української православної церкви. Епіфанію (в миру Сергій Думенко) - 39 років.

Митрополит Переяславський і Білоцерківський Епіфаній входить до найближчого оточення Філарета. Саме він є фактичною "десницею" Філарета – патріаршим намісником.

Перед проведенням Собору стало відомо, що собор УПЦ КП проголосував за митрополита Переяславського і Білоцерківського Епіфанія як кандидата на пост предстоятеля єдиної православної української церкви.

Усього в соборі взяли участь 192 особи. Найбільше серед його учасників представників УПЦ КП: до складу делегації увійшли 42 архієреї, з ними – по одному священику і мирянину. Загалом – 126 делегатів. Кожен єпископ УПЦ МП також прийшов зі священиком і мирянином, загалом 30 осіб. Українська автокефальна православна церква підтвердила участь 12 єпископів (разом зі священиками і мирянами – 36 делегатів).

На Об’єднавчий собор для обрання предстоятеля Української помісної церкви прибули лише два митрополити від УПЦ Московського патріархату. До Софії Київської приїхали митрополит Переяслав-Хмельницький і Вишневський УПЦ МП Олександр (Драбинко) та митрополит Вінницький і Барський Симеон, який був претендентом на пост голови нової церкви. Голова Синодального інформаційно-просвітницького відділу УПЦ МП архієпископ Климент (Вечеря) сказав, що учасники собору «більше не мають стосунку» до церкви МП. Відтак жодні санкції щодо них застосувати не можуть.

Що відомо про Епіфанія

Зібрало Громадське:

6 Січня 2019-го очільник новоствореної об’єднаної церкви разом із президентом полетить до Стамбула, де Варфоломій вручить томос про автокефалію — процедуру отримання церковної незалежності буде завершено.

Митрополит Епіфаній є «правою рукою» Філарета в церковному управлінні Української православної церкви Київського патріархату. За церковними мірками, він молодий — 39 років. В миру — Сергій Думенко, він народився в селі Волково Іванівського району Одеської області в сім’ї робітників. Вчився у Київській духовній семінарії і в Київській духовній академії. Епіфаній також навчався в Афінському університеті на спеціальності філософія.

Наставником Епіфанія був Архієпископ Рівненський та Острозький УПЦ КП Даниїл: «Бажання стати ченцем виникло ще під час навчання в семінарії. Знав, що це надзвичайно відповідально. Звичайно, було лячно. Але під час викладання в Рівненській духовній семінарії життєвий вибір сформувався – я однозначно вирішив прийняти чернецтво. Неабияку підтримку в цьому надав митрополит Даниїл (Чокалюк), який був моїм духовним наставником. Тож уже після навчання в Афінах я прийняв чернечий постриг у Свято-Михайлівському Золотоверхому монастирі», — розповідає Епіфаній.

Займатися справами УПЦ КП почав у 2008-му. За 5 років Філарет своїм наказом назначив Епіфанія митрополитом з титулом Переяслав-Хмельницький і Білоцерківський, а в 2017 він став митрополитом Переяславським і Білоцерківським.

Епіфаній є членом Національної Спілки журналістів України та Міжнародної федерації журналістів, а також ректором Київської православної богословської академії.

Про створення української помісної церкви Епіфаній говорив ще в 2013-му. В одному з інтерв'ю він зазначив, що від РПЦ до УПЦ КП надходять пропозиції щодо об’єднання: «Та вони не підходять, бо ми не бажаємо бути під омофором Московської патріархії. Нас не задовольняє й те, щоб ми стали екзархатом чи митрополією Константинопольського патріархату. Бо тоді будуть дві визнані українські церкви: Українська православна церква Московського патріархату і Українська православна церква Константинопольського патріархату. А де ж тоді буде справжня Українська православна церква? Тоді не буде української церкви. А будуть церкви різного підпорядкування. Тому ми мусимо створити свою Помісну Українську Православну Церкву».

На роль предстоятеля нової української церкви також претендували митрополит Луцький і Волинський Михаїл від УПЦ КП. Від УПЦ МП кандидатом був митрополит Вінницький і Барський Симеон. УАПЦ не висунула кандидатів — її глава митрополит Макарій взяв самовідвід. Макарій розповів, що Вселенський патріархат попросив його та главу УПЦ КП Філарета не балотуватись на пост глави нової української церкви.

На Об'єднавчому соборі також мали затвердити статут нової церкви. Тисячі людей прийшли на Софійську площу, аби взяти участь у події.

релігія Церква

Знак гривні
Знак гривні