Проблема з Укрпоштою - що державну функцію пробують виконувати на комерційній основі (ТОЧКА ЗОРУ)

Тут так азартно Укрпошту обговорюють. Нічого нового. Коли зроблено неправильно в принципі, учасники не можуть робити правильно, - вважає Володимир Рапопорт:

Отже, є держмонополія. Які у неї цілі? Невідомо. Ніде не написано.
Але відомо, що з одного боку, вона повинна працювати прибутково, платити співробітникам зарплати, податки, розвивати прибутковий бізнес. Тобто, вести себе як комерційне підприємство.

З іншого, вона повинна собі у збиток мати відділення в далеких селах і доставляти пенсії практично за безкоштовно. Тобто, виконувати функції держави щодо підтримки бідних. Не отримуючи на це грошей з бюджету.
Збитки від виконання соціальних функцій держави покривати прибутком від роботи як комерційного підприємства.

Це схема неправильна, збиткова і корупційна. Тому нічого, крім збитків, скандалів, PR політиків - вона дати не може.

Менеджменту не можна ставити кілька незв'язаних (протилежних) між собою цілей. Це як у студентському анекдоті "потрібно мати дружину і коханку, тоді дружині можна сказати, що пішов до коханки. А коханці - що пішов до дружини. А сам піду додому спати (варіант - в бібліотеку вчитися)".

Чому збитки? Так у збиток в села пенсії доставляємо.

Чому закриваєте відділення в селах? Так збиткові, а нам треба зарплату і податки платити.

Між іншим, коли подвоювали мінімалку, опублікували цифри низьких зарплат, найнижча була в Укрпошті, навіть нижче тодішньої мінімалки.

Тому бізнес зазвичай намагаються розділити так, щоб у однієї структурної одиниці було одне завдання (або кілька близьких), і всі умови під його виконання.

А про корупційність самої ситуації, коли державна функція виконується на комерційній основі, писав іще Мізес.

Тому правильно було б Укрпошту розділити на комерційну і державну фірми. Комерційну приватизувати. А державну фінансувати з бюджету і вимагати виплати пенсій і наявності відділень в далеких селах.

А так Укрпошта за 10 років ще до Смілянського скоротила свої відділення. Наприклад, біля нашого будинку завжди було поштове відділення. Його закрили років 12 назад. Ще років зо через 4 закрили відділення на краю мікрорайону. До нинішнього треба йти 20 хвилин в сусідній мікрорайон. За той же час недалеко від будинку відкрилися 2 відділення приватної Нової пошти.

У задачі питається, навіщо утримувати державну Укрпошту там, де комерційні служби справляються краще, платять більше зарплати і більше податків?

А за виконання державних функцій, підтримку бідних, інфраструктури далеких сіл повинен платити бюджет, а не бізнес (нехай і державний).

Тоді б ніхто не знав про зарплату Смілянського, Президент не ставив би йому завдань, не було б проблем з пенсіями в далеких селах. І прибутку було б більше, і соціальна функція краща.

Нагадаємо, Порошенко порадив голові "Укрпошти" переглянути розмір власної зарплати після заяв про скорочення листонош у селах.

Президент України Петро Порошенко наполягає на зменшенні зарплати генерального директора ПАТ "Укрпошта" Ігоря Смілянського.

Про це Порошенко сказав на зустрічі з міністром інфраструктури Володимиром Омеляном і Смілянським у середу в Києві, передає сайт президента.

"Особисто від мене, настійно рекомендую певним чином переглянути власну заробітну плату. Сподіваюся, що пораду президента буде почуто", - сказав Порошенко.

Згідно з декларацією Смілянського за 2017 рік, його зарплата за рік від ПАТ "Укрпошта" становить 3 млн 958 тис. 541 гривень.

Порошенко під час цієї зустрічі з міністром інфраструктури Володимиром Омеляном та генеральним директором «Укрпошти» Ігорем Смілянським наказав забезпечити доставку пенсій, припинити звільнення листонош та зберегти відділення у сільській місцевості.

«Наказую вам припинити звільнення листонош. На сьогоднішній день ці 500 мільйонів гривень дозволять вам забезпечити і відповідне підвищення зарплати, і захистити листонош, особливо в селах. Бо це не просто доставка пенсій, це не просто доставка газет, журналів чи поштових повідомлень або їхнє відправлення. Це є фактично, може, для когось, для людини похилого віку, єдиний зв'язок зі світом», – сказав Порошенко.

26 жовтня Смілянський заявляв, що «Укрпошта» вимушена буде відмовитися доставляти пенсії з 1 січня 2019 року, якщо Пенсійний фонд не оплачуватиме послугу за економічно обґрунтованими тарифами.

У листопаді Верховна Рада підтримала державний бюджет, у якому «Укрпошті» надали 500 мільйонів гривень, щоб компенсувати доставку пенсій.

держава ринок опініон реформи

Знак гривні
Знак гривні