Чехія звинуватила Росію в кібератаках на МЗС і Міноборони

Служба інформації і безпеки Чехії (BIS) в підсумковій доповіді за 2017 рік звинуватила ФСБ і ГРУ в кібератаках. Однією з цілей атаки було МЗС Чехії, другою - Міністерство оборони країни, передає ВВС.

Найпотужніша кібератака тривала з початку 2016-го до початку 2017 року, сказано в доповіді. Її метою були інформаційні системи МЗС Чехії. Хакерам вдалося скопіювати листи і вкладені файли з 150 поштових скриньок співробітників МЗС, визнали в BIS.

Чеські спецслужби звинувачують у зламі Turla - одну з найстаріших груп російськомовних хакерів. Серед жертв цієї групи - органи влади та приватні компанії, пов'язані з військовою сферою. Основні вектори атак (за даними "Лабораторії Касперського") - Казахстан, Росія, Китай, В'єтнам і США.

Чеські спецслужби також у своїй доповіді вказують, що за Turla, за їхньою інформацією, стоїть ФСБ Росії.

Інша кібератака почалася в грудні 2016 року. Її метою також було МЗС Чехії, а саме поштові скриньки співробітників міністерства. Другою мішенню цієї атаки стало оборонне відомство. Хакерам, за даними BIS, вдалося підмінити мережеву адресу Міністерства оборони й армії Чехії та розмістити за цією адресою вірус X-Agent.

Другу кібератаку чеські спецслужби пов'язують з хакерами Fancy Bear (вони ж APT 28). Слідом за владою США чеські спецслужби вважають, що за цією назвою ховається російська військова розвідка, а саме ГРУ.

Хакерська група відома з середини 2000-х років, в останні роки її жертвами ставали бундестаг, комітет Демократичної партії США, НАТО і французький телеканал TV5 Monde.

Служба інформації і безпеки Чехії при цьому стверджує, що Москва не обмежується хакерськими атаками в Чехії. Співробітники російської розвідки, за її даними, продовжують роботу в країні під дипломатичним прикриттям у рамках гібридної стратегії, спрямованої проти країн-членів ЄС і НАТО.

Нагадаємо, наприкінці 2016 року Міністерство внутрішньої безпеки США і Федеральне бюро розслідувань оприлюднили технічний звіт про кібератаки Росії, в якому підтверджується причетність хакерських угруповань Fancy Bear і Cozy Bear до спецслужб РФ.

Лівий берег

кримінал безпека росія чехія інтернет

Знак гривні
Знак гривні