Рада відмовилася знизити поріг закупівель через ProZorro до суми, меншої за 200 тис грн

Фактично, закупівлі до 200 тисяч гривень і надалі залишаться в тіні. Верховна Рада відмовилася прийняти президентський законопроект №8265 про зниження суми допорогових закупівель з 200 до 50 тисяч гривень.

За нього проголосували менш ніж 170 народних депутатів, - передає з Ради видання Лівий берег.

Зараз закупівля товарів на суму до 200 тисяч гривень проводиться на власний розсуд замовника. Законопроект передбачав, що всі такі угоди переведуть у систему ProZorro, але проводитися вони будуть за особливою спрощеною процедурою: зі скороченими термінами і без умови про обов'язкову участь мінімум двох продавців.

Передбачалося, що це виведе з тіні близько 250 тисяч закупівель на рік.

Також законопроект пропонував ввести електронну систему для внесення оплати за подачу скарг на закупівлю, щоб знизити навантаження на АМКУ, який змушений витрачати час на відхилення неоплачених звернень. Сума оскарження повинна була становити 1,5% очікуваної вартості закупівлі або лота, вона буде повертатися учаснику торгів у разі задоволення скарги. Це робилося для того, щоб недобросовісні постачальники не використовували інструмент оскарження для затягування торгів і тиску на замовника.

Ще одне нововведення, запропоноване в законопроекті, - введення 24-годинного терміну на виправлення помилок у тендерних пропозиціях.

Нагадаємо, згідно із законодавством, допороговими вважаються закупівлі, загальна запланована сума яких менше ніж 200 тисяч гривень для товарів і послуг та менш ніж 1,5 млн гривень для робіт. Вони можуть здійснюватися шляхом прямих договорів.

законопроект закупівлі

Знак гривні
Знак гривні