Рада провалила перейменування Дніпропетровської області на Січеславську

Верховна Рада відмовилася підтримати перейменування Дніпропетровської області на Січеславську. За включення до порядку денного і скерування до Конституційного Суду проекту закону №8329 про перейменування Дніпропетровської області проголосували лише 202 депутати з 226 мінімально необхідних, - пише ЛБ.

БПП дав 66 голосів, "Народний фронт" - 53, "Самопоміч" - 17, Радикальна партія - 19, "Батьківщина" - 10, "Воля народу" - 6, "Відродження" - 3, позафракційні - 28.

Спікер Верховної Ради Андрій Парубій заявив, що у зв'язку з цим необхідно терміново вносити новий проект закону про перейменування Дніпропетровської області.

Адміністративний центр області - місто Дніпро. Раніше він був Дніпропетровськом на честь імені партійного, більшовицького і радянського діяча, керівника революційного руху і голови ЦВК УРСР Григорія Петровського (1978-1958), який згодом став одним з ініціаторів організації Голодомору 1932-33 років.

У 2016 році облцентр перейменували за законом про декомунізацію, але область відповідно до запису в Конституції залишилася колишньою.

Оскільки назви областей прописані в Конституції, депутати не можуть просто так змінити їх, а змушені здійснювати складну процедуру внесення змін зі зверненням у Конституційний Суд. До того ж, у другому читанні потрібно зібрати конституційну більшість - 300 голосів.

Зазначимо, що з 24 областей України тільки три - Волинська, Закарпатська та Кіровоградська - названі не іменем адміністративного центру.

Кіровградську область хочуть перейменувати на Кропивницьку, але цей законопроект 20 листопада був підтриманий тільки з третьої спроби 239 голосами.

законопроект дніпропетровщина

Знак гривні
Знак гривні