Ніхто не любить євробляхерів: Всеукраїнська акція непокори з вимогою пробачити порушення триває, схоже, не за планом

- Жло-би! Жло-би! - сигналить, примовляючи, водій автомобіля, проїжджаючи акцію під Борисполем.

Кореспондент ТЕКСТів у своїх справах вранці їхав "Блаблакаром" до Черкас.

Під Борисполем він став свідком колони "Автоєвросили", без анонсованого перекриття доріг. Під Золотоношею поліція відтіснила євробляхерів по обидві сторони дороги на узбіччя, не давши їм перекрити рух. А на дамбі через Дніпро в Черкасах, де був анонсований ще один протест - узагалі не було жодного євробляхера. Натомість, на в'їзді стояли поліцейські з автоматами.

Схоже, саме замість дамби зараз "Автоєвросила" проводить акцію в центрі Черкас неподалік від ТРЦ "Любава". Акція зводиться до махання прапорами. Підтримки від людей не видно.


Євробляхери погрожували сьогодні перекрити пів-України, вимагаючи дешевше пробачити їхнє правопорушення та їхні старі авто (КАРТА)

Схема обіцяного перекриття руху євробляхерами:

Як повідомляє ЛБ, "Авто Євро Сила" у вівторок, 20 листопада, влаштувала всеукраїнську акцію "громадянської непокори" через прийняті закони про розмитнення автомобілів.


Рада узаконила розмитнення "сірих" євроблях: Чим старіша й більша машина - тим дорожче

"Що стосується акцій. Якщо вони будуть мирними і в правовому руслі - це їх повне право. Якщо вони будуть щось перекривати або інші [подібні] речі робити, повинна реагувати поліція. Це злочин. Не може невелика купка людей зіпсувати життя всій країні", - прокоментував, своєю чергою, депутат Верховної Ради, один зі спікерів БПП Олексій Гончаренко.

Нагадаємо, 8 листопада у Верховній Раді було прийнято два закони, що стосуються "євроблях".

Перший вводить нову формулу акцизного податку, який буде розраховуватися як множення базової ставки (від 50 до 150 євро залежно від типу і об'єму двигуна) на коефіцієнт двигуна (обсяг/1000) і коефіцієнт віку (кількість повних календарних років).

Другий підвищує розміри штрафів за порушення термінів перебування "євроблях" в Україні.

Власники "євроблях" два дні пікетували Раду з вимогою прийняти зазначені законопроекти з вигідними їм поправками. Цього не зробили, тому "євробляхери" вирішили почати всеукраїнську акцію громадянської непокори.

Голова громадської організації "Авто Євро Сила" Олег Ярошевич спалив свій Land Rover на знак протесту проти законів, прийнятих Радою. Його машину привезли 20 листопада на акцію протесту під Верховну Раду.

протести київщина екологія черкащина закон автомобілі

Знак гривні
Знак гривні