Сенцов став лауреатом премії Сахарова

Український режисер, політв’язень Кремля Олег Сенцов став лауреатом правозахисної премії «За свободу думки» імені Сахарова. Олег Сенцов став першим в історії премії українцем, який здобув цю нагороду. Її вручає Європейський парламент. Церемонія вручення премії відбудеться у Страсбурзі 12 грудня на пленарній сесії.

Кандидатуру Сенцова висувала найбільша фракція Європарламенту — Європейська народна партія, - пише Громадське.

«Я дуже рада, що Олегу дали цю премію. Він справді її заслужив. Це допоможе йому триматися далі, адже його не забули, і не забули на такому високому рівні. Премія вчергове не дасть забути політикам про Сенцова і це буде додатковий крок до його звільнення», — сказала Громадському сестра Олега Наталія Каплан.

За її словами, Сенцов поки не знає про свою перемогу, йому про це пізніше повідомить або вона, або адвокат.

«На вручення премії мене не запрошували. Можливо, чекатимуть його звільнення», — додала Каплан.

Окрім Сенцова фіналістами премії були 11 неурядових організацій, які рятують мігрантів у Середземному морі, а також марокканський опозиційний активіст Нассер Зефзафі, який як і Сенцов, перебуває в ув’язненні.

Премію імені вченого, дисидента і правозахисника Андрія Сахарова Європарламент заснував у 1988 році. Її вручають за видатний внесок у захист прав людини та основних свобод. Розмір премії складає 50 тисяч євро.

Українського режисера Олега Сенцова та активіста Олександра Кольченка затримали в Криму 10 травня 2014 року. Їх звинуватили в підготовці терактів, засудивши Кольченка до 10, а Сенцова — до 20 років позбавлення волі. Разом з ними також затримали Геннадія Афанасьєва та Олексія Чирнія. Афанасьєва у 2016-му році обміняли, Чирній надалі перебуває у колонії у місті Шахти Ростовської області.

герої крим кремль сенцов росія окупація анексія репресії

Знак гривні
Знак гривні