Ефект Prozorro: при закупівлях почали економити понад 10% (ІНФОГРАФІКА)

Аналітики YouControl провели аналіз цінових трендів на ринку публічних закупівель за 2013-2017 роки, аби зрозуміти, як система ProZorro вплинула на ціноутворення, конкуренцію та прозорість проведення державних торгів.

Реформа державних закупівель, яка стартувала ще 2014 року зі створення системи ProZorro, q донині викликає суперечливі відгуки. Однак її позитивний результат та економічний ефект можна довести цілком конкретними розрахунками.

Як система ProZorro вплинула на ціноутворення, конкуренцію та прозорість проведення державних торгів? Аналітики YouControl спробували відповісти на це запитання та провели аналіз цінових трендів на ринку публічних закупівель за 2013–2017 роки. Предметом дослідження стали відкриті дані про проведені тендери для закупівлі певних груп товарів, таких як паливо, м'ясо птиці, яйця, борошно, соки, картопля, молоко і цукор.

У фокусі дослідження опинилися 8 товарних груп, що належать до сільського господарства, харчової та нафтопереробної промисловості. Їх обрали з огляду на можливість розрахунку вартості одиниці товару (тобто, однорідності) та наявності конкуренції в категорії.

Попри те, що, наприклад, яйця чи молоко – це не категорії, де було витрачено найбільше бюджетних грошей, вони займають вагоме місце в сегменті однорідних товарів з наявною конкуренцією в торгах.

Кожну обрану товарну категорію аналітики проаналізували за двома критеріями: ефектом публічних закупівель та маржинальністю. Ефект розраховувався в кілька етапів. Спочатку для кожного тендеру визначалася різниця між вартістю, за якою закуповувався товар, та його ринковою ціною. Після цього пiдсумовувався сукупний грошовий обсяг переплати чи економії за весь об’єм закупленого товару за кожен рік протягом 2013-2017 років. Маржинальність закупівель – це показник, що також вказує на рівень переплати чи економії за кожним тендером, але вже у відсотках. Аби його вирахувати, потрібно вартість товару за договором закупівлі порівняти з середньою ринковою ціною за той же обсяг продукції та визначити різницю між ними у відсотках.

В цілому за результатами дослідження виявилося, що впровадження ProZorro мало суттєвий ефект економії майже за всіма дослідженими видами продукції.

Сумарна економія на закупівлях лише цих окремих видів продукції порівняно з ринковою вартістю збільшилась з 5 млн грн у 2013 р. до 144 млн грн у 2017 р.

Після впровадження системи публічних електронних закупівель маржинальність також суттєво підвищилась. Рівень економії виріс в середньому на 12 процентних пунктів у восьми категоріях, що досліджувалися.

Якщо раніше в середньому при проведенні торгів держазамовники навіть перепалачували 1,2%, то нині вони вже економлять 10,8% відносно роздрібних ринкових цін.

З повним дослідженням ви можете ознайомитись за цим посиланням

аналітика тендери закупівлі

Знак гривні
Знак гривні