Підозрюваний у замаху на Скрипаля - той самий, що вивозив Януковича з України під час Майдану

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков підтвердив інформацію Громадського про те, що один із підозрюваних у нападі на колишнього російського розвідника Сергія Скрипаля у Британії причетний до вивезення екс-президента Віктора Януковича з України.

Про це 2 жовтня міністр Аваков повідомив під час зустрічі з міністром з питань безпеки Великої Британії Беном Воллесом, - пише Громадське.

«Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков зазначив, що в Україні впізнали одного з учасників атаки в Солсбері, офіцера ГРУ Росії, який був причетний до вивезення екс-президента-втікача Януковича з України», — йдеться у повідомленні МВС.

Речник МВС Артем Шевченко на питання Громадського, кого саме з підозрюваних у нападі на Скрипалів упізнали в Україні, сказав, що не може повідомити більше, ніж вказано на сайті МВС.

Громадське звернулось також до заступниці Шевченка Вікторії Навроцької й запитало, чи мав на увазі міністр Аваков публікацію Громадського, коли повідомляв інформацію представнику Британії.

Вікторія Навроцька відповіла: «Я не знаю, що мав на увазі міністр».

Водночас видання «Українська правда» повідомило з посиланням на МВС, що, ймовірно, йдеться про офіцера ГРУ Анатолія Чепігу. Однак у МВС не сказали журналістам, хто саме його впізнав.

Нагадаємо, 1 жовтня колишній журналіст «Центру управління розслідуваннями» Сергій Канєв, який брав участь у розслідуванні The Insider і Bellingcat стосовно підозрюваних в отруєнні Скрипаля, повідомив Громадському, що полковник російського розвідувального відомства ГРУ Анатолій Чепіга («Руслан Боширов»), якого Велика Британія підозрює в отруєнні Скрипаля, очолював операцію з вивезення до Росії екс-президента Віктора Януковича.

«Чепіга-Боширов брав участь в евакуації Януковича в Росію. Принаймні, про це свідчать мої джерела. Він зі своїм підрозділом спецпризначенців прибув до резиденції Януковича — Межигір’я. Перебував там, охороняв його. Звідти вони транспортували його в Крим і до Росії», — розповів журналіст.

За інформацією Канєва, саме за цю спецоперацію Чепіга отримав звання «Героя Росії».

Адвокати Януковича повідомили Громадському, що їм нічого не відомо про Чепігу-«Боширова» й про те, що він нібито брав участь у вивезенні Януковича.

Джерела Громадського в Генпрокуратурі повідомили, що в Межигір’ї слідство не зафіксувало росіян. Однак 22 лютого 2014 року, коли Янукович вже був у Харкові, охоронці екс-президента точно були на зв’язку з росіянами.

Нагадаємо, видання The Insider і проект розслідувань Bellingcat 26 вересня повідомили, що Анатолій Чепіга — це справжнє ім'я Руслана Боширова. Його та ще одного росіянина (Олександра Петрова) Велика Британія звинуватила в отруєнні Сергія Скрипаля та його доньки Юлії.

Анатолій Чепіга, за даними журналістів, є полковником ГРУ РФ і має звання «Героя Росії».

5 вересня британські прокурори назвали причетними до отруєння колишнього співробітника російських спецслужб Сергія Скрипаля та його дочки Юлії двох росіян — Олександра Петрова та Руслана Боширова. Британія запевняє — це офіцери розвідки.

Президент Росії Володимир Путін заявив, що це цивільні громадяни, й у їхній біографії «немає нічого кримінального».

Російський телеканал Russia Today опублікував інтерв'ю з двома чоловіками, що назвалися Олександром Петровим і Русланом Бошировим. Люди з такими іменами підозрюються британським слідством в отруєнні екс-співробітника російської розвідки Сергія Скрипаля та його дочки Юлії у місті Солсбері в березні 2018 року.

кримінал чепіга янукович росія скрипаль

Знак гривні
Знак гривні