Варфоломій, вселенський патріарх: УПЦ якнайшвидше отримає автокефалію

Вселенський патріарх Варфоломій під час божественної літургії в Церкві святого Фоки в Стамбулі заявив, що Українська православна церква якнайшвидше отримає автокефалію, бо це її право.


Раніше посланець Варфоломія заявляв: питання автокефалії УПЦ вже вирішено (ВІДЕО)

А тобі, Кірюша, напрям - он туди

Варфоломій підкреслив, що не має наміру відступатися в питанні надання томосу українській церкві, - передає Громадське.

Звертаючись до чеського богослова, Константинопольський патріарх нагадав, що церква Чехії та Словаччини є наймолодшою з автокефальних православних церков.

«Тепер настала черга України, яка, я сподіваюся, отримає статус Автокефалії найближчим часом, незважаючи на існуючі перепони, і це станеться, оскільки вона має на це право», — заявив Варфоломій.

Також патріарх наголосив, шо Константинополь не сприймає погроз у цьому питанні.

«Вселенський патріархат не погрожує і не приймає погроз, але послідовно йде вперед, виконуючи свою місію відповідно до священних канонів і здійснюючи й поважаючи свої привілеї, надані йому правилами вселенських соборів», — сказав він.

Раніше один з екзархів Вселенського патріархату, який прибув до Києва у межах підготовки до надання автокефалії Українській православній церкві, заявив, що вони приїхали працювати над вже вирішеним питанням.

Нагадаємо, в межах підготовки до надання автокефалії православній церкві в Україні Вселенський Патріархат призначив двох екзархів в Києві.

В УПЦ МП призначення Вселенським Патріархом екзархів в Україні назвали «грубим порушенням».

8 вересня Синод РПЦ оприлюднив заяву через рішення Константинопольського патріархату призначити у Києві двох екзархів (повірених). Російська церква висловила «рішучий протест і глибоке обурення», а також заявила про «реальну загрозу єдності всьому світовому Православ'ю».

Пізніше РПЦ звинуватила Константинополь у «підлості» та пригрозила розривом відносин.


Тепер "розкольники" - це РПЦ та Гундяєв, які розривають зв'язок із Константинополем через "світське" (ВІДЕО)

Нагадаємо, з 1 по 3 вересня у Стамбулі відбулося загальне зібрання єпископату Константинопольської Патріархії. На ньому обговорили питання про створення єдиної помісної української церкви.

Зранку 31 серпня московський патріарх Кирило з власної ініціативи прибув до Стамбула на зустріч з патріархом Варфоломієм. Константинопольський патріарх повідомив Кирилу, що розглядає питання впровадження автокефалії в Україні.

Раніше предстоятель УПЦ Київського патріархату Філарет заявив, що після отримання Українською церквою Томоса про автокефалію частина Московського патріархату (МП), яка не захоче приєднуватися до єдиної помісної православної церкви, має перейменуватись у «Російську православну церкву в Україні».

україна туреччина Церква релігія томос

Знак гривні
Знак гривні