Українські ЗМІ масово блокують в ЛНР, а от у ДНР практично ні. Щонайменше чотири провайдери блокують Texty.org.ua

У так званій "ЛНР" інтернет-провайдери масовано блокують доступ користувачів до щонайменше півсотні українських новинних сайтів.

Серед них – сайти видань Тексти, Главком, Суспільне мовлення, Український тиждень, Урядовий кур’єр, сайт Харківської правозахисної групи та інші.

Зокрема, щонайменше чотири провайдери блокують і наш ресурс, Texty.org.ua, у Луганську.

Водночас у Донецьку доказів цілеспрямованого блокувань сайтів знайдено не було, лише поодинокі випадки відсутності доступу до деяких ресурсів.

Такі результати отримала Лабораторія цифрової безпеки, яка у співпраці з Донецьким інститутом інформації провела 20 замірів блокувань у Донецьку та 19 у Луганську в різних місцях.

“Для нас було неочікувано, що в Донецьку та Луганську така різна практика блокування сайтів, – каже голова Лабораторії цифрової безпеки Ірина Чулівська. – Адже в обох так званих республіках є “законодаство”, яке зобов’язує провайдерів блокувати сайти, визначені відповідальними органами, і є документи зі списками обов’язкових для блокувань сайтів. Але виконуються ці вимоги дуже по-різному. Сподіваємось, що подальші вимірювання блокувань допоможуть ще краще зрозуміти ситуацію зі свободою інтернету на тимчосово непідконтрольних Україні територіях”.

Нещодавно Лабораторія цифрової безпеки оприлюднила дослідження, яке показує, що у Криму діють відмінні від російських списки блокувань українських сайтів.

інтернет донеччина луганщина цензура

Знак гривні
Знак гривні