Без зовнішнього фінансування Україні загрожує дефолт (ГРАФІК)

У вересні-грудні уряд має погасити боргів на суму 60 млрд грн. Крім того, дефіцит бюджету суттєво збільшується під кінець року. За умови виконання річного плану дефіциту бюджету (80,6 млрд грн), загальні потреби у фінансуванні до кінця року становитимуть 132 млрд грн. Тобто, потреби у фінансуванні протягом чотирьох наступних місяців будуть такими самими великими, які і за сім місяців з початку року.

Про це пише Vox Ukraine

Внутрішніх джерел фінансування не вистачить, щоб повністю перекрити такі великі потреби у фінансуванні. Наразі основний внутрішній кредитор уряду — комерційні банки. Останніми місяцями надлишкова гривнева ліквідність банківської системи суттєво знизилася через сезонну девальвацію гривні.

Валютних коштів у банківській системі також недостатньо, щоб профінансувати потреби уряду. Крім того, банки обмежені нормативами, які встановлює НБУ, щоб уникнути банківської кризи.

Єдиний вихід — відновлення доступу до зовнішніх запозичень у бюджет, який залежить від домовленості з МВФ щодо наступного траншу (у резерви НБУ). Якщо влада досягне угоди з МВФ, то зможе позичити в міжнародних партнерів (Світового банку, Євросоюзу) та на ринку єврооблігацій кошти, необхідні для фінансування запланованих до кінця року виплат.

Без зовнішніх кредитів кошти в уряду можуть закінчитися вже в найближчі місяці або навіть тижні. Тоді необхідно буде скорочувати видатки, тобто, де-факто проводити секвестр бюджету, та/або не платити за боргами — оголошувати дефолт.

Детальніше:


130 млрд неочевидних проблем українського бюджету

бюджет мвф фінанси україна

Знак гривні
Знак гривні