В сутичках під ГПУ постраждали сім поліцейських - один пальнув балончиком сам у себе (ФОТО)

Під час сутичок біля Генеральної прокуратури України у Києві постраждали семеро поліцейських. Соцмережами розходиться така фотографія з іронічними підписами:

ОНОВЛЕНО: Фото зробив Сергій Нужненко для Радіо Свобода.

17 вересня біля будівлі ГПУ сталися сутички між силовиками та представниками націоналістичних рухів, які вимагали відставки генпрокурора Юрія Луценка через видачу Україною Росії Тимура Тумгоєва, який стверджує, що воював на українському боці.

Правоохоронці заявляють, що при спробі потрапити в адмінбудівлю учасники заходу спровокували штовханину з правоохоронцями.

«Під час конфлікту постраждало кілька правоохоронців, надати допомогу яким не було можливості через людей, які штурмували приміщення. Згодом учасники акції зробили коридор — і поліцейські відступили. Постраждалим поліцейським надають необхідну медичну допомогу» — додали у поліції.

Після цього, за інформацією правоохоронців, учасники акції намагалися пошкодити вхідні двері будівлі, а з приміщення застосували вогнегасники. У відповідь активісти почали кидати по вікнах камінням і бруківкою.

На місці продовжують нести службу поліцейські, зокрема, співробітники поліції діалогу.

Через що протест

Україна видала ФСБ Росії Тимура Тумгоєва, який називає себе екс-добровольцем. В той же час його підозрюють у тому, що він воював за ІДІЛ.

Україна 12 вересня видала Росії Тимура Тумгоєва, біженця з Інгушетії, який стверджує, що брав участь у бойових діях на Донбасі в батальйоні імені Шейха Мансура.

Комітет ООН з прав людини вимагав від України зупинити екстрадицію Тумгоєва за запитом ФСБ Росії до закінчення розгляду його заяви комітетом. У Генеральній прокуратурі стверджують, що не мають інформації про те, що Тумгоєв воював на Донбасі.

Уродженець Інгушетії Тимур Тумгоєв прилетів до України з Туреччини 17 червня 2016 року. Одразу по прильоту його затримали правоохоронці в аеропорту Харкова. Тоді Тумгоєв перебував у міжнародному розшуку Інтерполу за запитом Росії.

Росія заявляє, що Тимгоєв брав участь в бойових діях у Сирії в складі одного з формувань угруповання «Ісламська держава».

Міграційна служба декілька разів відмовила Тумгоєву в статусі біженця.

Після звільнення з-під арешту Тумгоєв поїхав на Донбас в розташування батальйону імені Шейха Мансура. За словами командира батальйону Мусліма Чеберлоєвського, Тумгоєв виїжджав за межі зони бойових дій для участі в судових засіданнях, де йому продовжували запобіжний захід: «Людина протягом року їздила туди, відмічалася. Адвокат дзвонив, він від’їжджав, потім повертався і все нормально було».

11 вересня Тумгоєв приїхав з Києва до Харкова. Там його затримали співробітники правоохоронних органів. 12 вересня вранці з затриманим Тумгоєвим вже не було зв’язку, а вдень було повідомлено про його екстрадицію до Росії.

«В 4 годині ранку з Тимуром вже був відсутній зв'язок. Приблизно о 13 годині 12 вересня ми дізналися, що Тимура передали росіянам», — розповів Андрій Червень, командир «Української добровольчої армії», до складу якої входить батальйон Шейха Мансура.

Прес-секретар Генпрокурора Лариса Сарган пояснює мотиви ГПУ:

"Тимур Тумгоєв програв 8 судів в Україні, Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) двічі знайомився з усіма матеріалами справи та відмовив йому в клопотанні щодо застосування правила 39, підтвердивши таким чином відсутність підстав вважати, що Тумгоєв переслідується на політичному, етнічному чи релігійному грунті. Звернення Верховного комісару ООН з прав людини до України має лише рекомендаційний характер (на відміну від правила 39 ЄСПЛ). Крім того, за півтора роки з моменту першого звернення офіс ВК ООН не проявляв більше жодної зацікавленості до долі Тумгоєва.

Мітингарі під ГПУ заявляють, що росії видали “учасника АТО”.
Наголошую, що підтвердження участі в АТО є підставою для ВІДМОВИ у видачі особи до РФ. Про це особисто Луценко наголошував не раз.
Приклад - кейс Г.Церцвадзе - на наступний день після того, як стало відомо про його участь в АТО, особу звільнено з-під варти, згодом відмовлено у видачі до РФ. Чи вже всі забули?

Рішення про видачу Тумгоєва винесено у жовтні 2016 - жодних свідчень/доказів участі в АТО від нього, його адвокатів, третіх осіб надано не було. “Свідки” з’явилися лише після фактичної передачі Тумгоєва іноземній державі (де вони були усі 2 роки, поки тривали судові процеси?)".

Нагадаємо, що Росія періодично звинувачує Україну у співпраці з ІДІЛом

протести ГПУ поліція іділ

Знак гривні
Знак гривні