Україна просила у Константинополя автокефалію ще від початку 1990-х (ДОКУМЕНТ)

Вселенський патріархат опублікував документи про прохання України обговорити надання автокефалії ще від 1991 року.

Вони опубліковані на сайті Вселенського патріархату (грецькою й англійською).

Ідеться про два документи Української православної церкви:

* Визначення Помісного Собору 1-3 листопада 1991 р. з питання повної автокефалії УПЦ (підписане всіма делегатами Собору).
* Звернення єпископату УПЦ від 22 січня 1992 р. до Московського патріархату з наполяганням не відкладати розляд питання про автокефалію.

В анотації до публікації зазначено, що хоча лунають заяви, нібито «українські ієрархи не шукали автокефалії» — насправді це не так.

Спеціально в публікації звернено увагу на підпис під документами митрополита Онуфрія.

Якби Москва прийняла тоді український запит і передала би в Фанар, то «ані розкол не послідував би, і сьогодні не було би проблеми і турбот», — підсумовано в анотації.

РПЦ позачергово збирає ватажків

У Москві скликали позачергове засідання Російської Православної Церкви. Єдиним питанням засідання стало рішення Константинопольського патріархата направити до України екзархів, які виконуватимуть роль «послів» у процесі надання Україні автокефалії.

Очолив засідання патріарх Кирило.

«Сьогодні на порядку денному одне питання, пов'язане з реалізацією рішення Константинопольського Патріархату про направлення в Україну так званих екзархів. 8 вересня наш Синод уже зробив заяву в зв'язку з прийняттям Константинопольським Синодом рішення про направлення таких представників, і зараз ми маємо достовірну інформацію про те, що вони прибули в Україну і приступили до роботи», — сказав він.

Глава Української православної церкви Московського патріархату Онуфрій не зміг бути присутнім «за станом здоров'я». Зазначається, що із ним організували відеозв'язок. Онуфрій підтвердив, що до України прибули два екзарха Константинопольського Патріарха.

«Один призначений вести переговорний процес зі стороною так званого патріарха Філарета, інший — зі стороною «митрополита» Макарія, глави "Української автокефальної православної церкви". Ми з ними не зустрічалися і не маємо наміру зустрічатися, тому що вони сюди приїхали без нашого благословення. Як представники канонічної Церкви в Україні ми з ними спілкуватися не будемо, ну, а за тим, як розвиваються події, будемо стежити», — цитує слова Онуфрія РПЦ.

На підставі цього члени РПЦ анонсували ухвалити рішення.

україна туреччина греція москва релігія

Знак гривні
Знак гривні