Чи може вчитель виглядати як панк? На Кіровоградщині не хотіли сертифікувати вчительку через татуювання та пірсинг (ФОТО)

Лікар порадив учительці носити відповідний одяг й взуття, завести сім'ю, дітей і набратися розуму. Жінка працює в школі вчителькою історії та географії з листопада 2011 року, а загалом має вчительського стажу понад 10 років.

Зрештою, психіатр таки "пішов на компроміс" і вирішив "зам'яти" справу після того, як йому почали телефонувати журналісти.

Матіас Ізеке-Воглезанг 20 років вчителював, виглядаючи ось так. А потім став директором школи

Психіатр на Кіровоградщині вирішив, що такий пірсинг на вухах – проблема

Психіатр змушений був видати сертифікат – але тільки на рік і тільки після протестів учительки й уваги з боку ЗМІ, – передає кіровоградська Гречка.

«Ситуація вирішилася без особливих проблем: психіатр наступного дня підписав сертифікат з профпридатності для виконання обов'язків вчителя. Але на рік. Аргументи: хотів, щоб директорка провела виховну роботу, тож відправив геть напередодні. А чому на рік, а не на два, як усім – бо це такий "випробувальний термін", щоб "стати на шлях істинний" і позбутися всіх дитячих прикрас (пірсингу, – авт.)", – розповіла «Гречці» Хельґі Йоші Оленко.

Серед інших «методичних рекомендацій» від лікаря, за її словами, – носити відповідні для вчителя одяг і взуття, а не кеди і джинсові бриджі.

«А ще треба завести сім'ю, дітей... Набратися розуму, – каже Хельґі Йоші Оленко. І додає: – Тут просто існує глобальна суперечність між законом і мораллю, правами людини та етикою. Етикетом і правами. Дрес-кодом і правом на самовираження».

Втім, наявність татуювань чи пірсингу не суперечить законодавству. Крім того, вчитель посилається на постанову Кабміну, в якій ідеться про протипоказання для працівників освітніх закладів. Згідно з постановою, ці протипоказання стосуються лише епілепсії та інших психічних розладів, які супроводжуються нападами із затьмаренням свідомості.

Так, за словами директора департаменту освіти Кіровоградської облдержадміністрації Володимира Таборанського, дійсно ніде законодавчо не визначено, як має виглядати вчитель. Однак, на думку чиновника, у самого вчителя має бути відчуття відповідальності перед дітьми, яких він навчає – в тому числі це стосується й зовнішнього вигляду.

"Якогось документу, який би прописував, що вчитель-чоловік має зовнішній вигляд такий, а вчитель-жінка ось такий, або про те, що заборонені певні речі, приміром, як пірсинг, – немає в жодному документі, – каже Володимир Таборанський. – З іншого боку, є загальноприйняті усталені норми в суспільстві. Вчитель – це така особлива людина в суспільстві, яка сприймається батьками і дітьми як людина з поважною місією вчити і виховувати майбутнє покоління. Оскільки є така місія, то й вимоги підвищені в суспільстві до цієї людини".

Однак, за словами пана Таборанського, приміром, торік не було жодної скарги від батьків чи учнів на зовнішній вигляд вчителів, зокрема й на пірсинг.

– Якщо в цьому селі батьки й діти ставляться до цього насторожено, то вчитель має відчувати це дуже тонко. Тоді, мабуть, вчитель мала зробити висновки і не робити таких речей, – зазначає директор департаменту освіти ОДА.

Також «Гречка» намагалася зв’язатися з психіатром Станіславом Мєдвєдєвим, який працює в Новоукраїнській лікарні. Однак в редакцію ніхто так і не зателефонував. Хоча, як «Гречці» стало відомо згодом, лікарю все-таки повідомили про намагання журналістів зв’язатися з ним.

«Станом на зараз нічого не змінилося – хоча психіатр зв'язувався з моїм безпосереднім керівником, просив не педалювати ситуацію, а він більше не буде робити так, як зробив цього разу. Бо йому телефонували журналісти. Тож вирішено "зам'яти" ситуацію», – повідомила пані Оленко.

школа кіровоградщина маразм

Знак гривні
Знак гривні