Україна сьогодні підпише з Євросоюзом документ на транш у мільярд євро

Україна 14 вересня підпише з представниками Євросоюзу документ про надання чергового траншу на суму в один мільярд євро.

Про це заявив президент Петро Порошенко під час щорічної зустрічі Ялтинської Європейської Стратегії, — передає Громадське.

«Сьогодні в межах YES ми підпишемо документ про надання Україні від ЄС макрофінансової допомоги на суму 1 млрд євро, про яку ми домовилися під час Саміту східного партнерства. Вдячний за таку підтримку України. Дякую й за рішення про продовження санкцій проти Росії», — сказав Порошенко.

Для підписання відповідного меморандуму до України приїхав заступник керівника Єврокомісії з питань фінансової стабільності Валдіс Домбровскіс. Його візит був запланований на 13-14 вересня.

Як повідомляли пізніше у Міністерстві закордонних справ, перша частина схваленого Євросоюзом траншу макрофінансової допомоги Україні має надійти ще у 2018 році.

Наголосимо, що підписання документу не означає автоматичного перерахування коштів українському уряду.

Для отримання траншу Україна має виконати низку вимог, які будуть прописані у меморандумі.

Міністр закордонних справ Павло Клімкін відмовився розповідати про деталі меморандуму та умови, які може висунути ЄС для надання траншу Україні.

Це буде вже третій пакет фінансової допомоги ЄС Києву з 2014 року. Перший транш допомоги ЄС Україні на суму 1,6 мільярда євро надійшов Україні у 2014 році. Другий транш на 1,8 мільярда євро — у 2015 році.

Нагадаємо, що рішення Європейського союзу про виділення Україні 1 мільярда євро позик макрофінансової допомоги набуло чинності 9 липня. Допомога має на меті підтримку прогресу реформ в Україні.

Раніше Єврокомісія відмовилася надавати Україні транш на суму 600 млн євро через відмову скасувати мораторій на експорт лісу.

За розрахунками ЄС, новий пакет макрофінансової допомоги разом з коштами, виділеними МВФ, має покрити потреби України на економічну стабілізацію та проведення структурних реформ у найближчі 2-2,5 роки.

Раніше у Національному банку заявили, що Україні потрібні 2 транші МВФ до 2019 року для макроекономічної стабільності.

бюджет євросоюз

Знак гривні
Знак гривні