Як українці ставляться до томосу про автокефалію УПЦ (ІНФОГРАФІКА)

Свіже опитування групи Рейтинг показало, що віряни УПЦ КП переважно виступають за створення автокефальної помісної української православної церкви – тоді як віряни УПЦ МП здебільшого проти цього.

Греко-католики у цьому питанні не настільки категоричні, як віряни УПЦ КП – вони рідше дають відповідь "однозначно так" на запитання про надання томосу. Водночас, вони часто відповідають "радше так" і, таким чином, серед усіх інших конфесій греко-католики – на другому місці після УПЦ КП за підтримкою томосу.

Віруючі без конфесії й атеїсти ставляться до питання – з нюансами – приблизно однаково. Здебільшого вони не визначились і відповідають "не знаю" на запитання про те, чи потрібна українській церкві автокефалія. Водночас, у атеїстів дещо більше, ніж у віруючих без конфесії, категоричних відповідей: або однозначно так, або однозначно ні.

А нижче – той самий графік, який показує не так розподіл за конфесіями та релігійним самовизначенням, як розподіл саме за відповідями від "однозначно так" – до "однозначно ні".

Джерело - група Рейтинг

росія україна туреччина релігія інфографіка томос конфлікт

Знак гривні
Знак гривні