Уряд вивчає, як можна розблокувати Азовське море і чи є можливість для військової операції у Керченській протоці

Україна вивчає силовий сценарій розблокування Азовського моря. Його розглядають в уряді, заявив заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Георгій Тука. Про це пише "Новое время".

За його словами, Росія ігнорує міжнародне законодавство, блокуючи акваторію для українських суден. У той же час Тука не бачить чисто військового шляху вирішення проблеми блокади Азовського моря.

“Ситуація дуже складна, але я не можу сказати, що ми його втратили. Ми вивчаємо сценарії, у тому числі застосування сили. РФ відверто зловживає своїм правом”, - сказав Тука.

У квітні цього року штаб Операції об'єднаних сил попередив українських рибалок про можливі провокації з боку Російської Федерації в акваторії Азовського моря. Наслідком могли бути затримання українських риболовецьких суден. Також Росія почала затримувати іноземні судна, які прямують до українських портів Азовського моря.

Україна тепер не має можливості для військової операції у Керченській протоці, заявив військовий експерт Інституту Євроатлантичного співробітництва Ігор Козій. Росія має потужний флот у Чорному морі, частину якого вона може перекинути до Азовського. Також не варто забувати про можливі провокації з боку некотрольованих територій, додав Козій.

“Росія контролює Таманський півострів, Краснодарський край, з іншого боку - Крим. Як тут можна Керченську протоку силовими методами розблокувати, я не знаю. Держава не забезпечила потрібною технікою Збройні сили України”, - зауважив Козій.

Раніше секретар Ради нацбезпеки та оборони Олександр Турчинов заявив, що військово-політичне керівництво Росії розглядає Азово-Чорноморський регіон як важливий плацдарм для подальшої експансії.

війна блокада море росія

Знак гривні
Знак гривні