Запобіжний щодо підозрюваного у нападі на Катерину Гандзюк: захист заявив про алібі, підозрюваного взяли під варту [Текстова трансляція]

У Херсонському міському суді розглядають запобіжний захід для особи, яку поліція називає підозрюваним у нападі на Катерину Гандзюк.

Рішення про можливе утримання під вартою виноситиме слідчий суддя Ярослав Мусулевський.

Поліція та прокуратура повинні будуть довести у засіданні, що є підстави підозрювати затриманого у вчиненні нападу та озвучити ризики його перебування на волі. Відтак присутні сподіваються почути хоча б частину доказів.

Засідання було заплановано на 11:00, проте не зміг з’явитись адвокат затриманого. Розгляд перенесли на 13:00.

Фото - Сергій Нікітенко

13:30 Відводів немає, зачитано права підозрюваному. Захист просить допитати рідну сестру, яка може підтвердити алібі разом з іншими 7 особами, список яких у адвоката є. Просить також долучити характеристику та довідку про склад сім’ї.

Прокуратура заявляє про залучення до розгляду протоколу допиту свідка, який може підтвердити версію слідства. Захист просить технічну перерву на ознайомлення з цим протоколом.

13:36 Раніше у судовому засіданні суддя оголосив, що прізвище підозрюваного - Новіков. Масі Найем уточнив у коментарях на своїй сторінці у Facebook, що йдеться про Новікова Миколу Миколайовича, 30.11.1978 р.н., м. Херсон, зареєстрованого у Херсоні.

13:40 На фото Сергія Нікітенка з суду помітно, що руки у підозрюваного не обпечені кислотою, як це могло би бути з урахуванням способу скоєння нападу.

Фото - Сергій Нікітенко

13:53Прокурор зазначає, що свідок упізнав підозрюваного "за одягом та тілобудовою" та вказав на нього як на людину, яка вранці заходила в під'їзд.

Озвучені ризики: раніше судимий, не має джерел постійного доходу, непрацевлаштований.

13:59 Підозрюваний каже, що не працює через тяжку хворобу, щодо якої стоїть на обліку і має документи. З питань прокурора і відповідей підозрюваного зрозуміло, що він раніше судимий за крадіжку з проникненням у житло, а також зараз є підсудним у справі про незаконний обіг зброї.

Він каже, що не згоден з підозрою, тому що "27-го був з сестрою [на відпочинку], приїхали з друзями туди, і поїхали звідти 1 числа". Каже, що відлучався лише на базар та в магазин з друзями, або гуляв з дітьми, а також ходив обирати подарунок дитині. А так постійно знаходився "у наметі біля моря".

14:03 Захист: підозра необгрунтована, затримання незаконне. Підзахисний знаходився у Скадовському районі, село "Більшовик" з 27 липня до 1 серпня, це можуть підтвердити 7-8 людей. Щодо протоколу впізнання свідком Ч. - свідку мали показати затриманого, а не його фото. Натомість свідку його не показали. До того ж, цей же свідок вказує, що та людина була з бакенбардами. "Моєму підзахисному 42 роки, а не близько 30, як це було вказано. Щодо вироку 2011 року - ця судимість погашена. Щодо суду по зброї, який іде зараз - поки вироку ще немає, винен він чи ні".

Захист: "Щодо протоколу допиту свідка М., який чув голоси на подвір'ї підозрюваного, що нібито підтверджує, що на відпочинок вони не поїхали. Він не бачив, кому належать ці голоси. Так само не є доказом злочину те, що у підозрюваного був вимкнений телефон". Просить більш м'який запобіжний захід, щоб захист теж міг збирати докази і "щоб виннний був на лаві підсудних, а не якась підставна особа".

14:10 Суддя, зачитуючи додані матеріали, каже, що телефон підозрюваного з 29 липня до 1 серпня був вимкнений. А також характеристики, протокол допиту свідка.

14:15 Суд переходить до допиту свідка - Ірини Кадукової, яка є рідною сестрою підозрваного. Суд повідомляє про те, що вона має право відмовитись давати свідчення щодо свого брата, але Ірина каже, що готова свідчити. Суд приводить її до присяги.

Ірина каже, що 25 липня до неї приїхали гості зі Львова. Підозрюваний був з ними. Потім всі разом поїхали на цвинтар на поминки до дочки свідка. 26-го почали збиратись на море. Були присутні - сама Ірина, її чоловік, діти, а також друзі сім'ї, їхні діти, а також підозрюваний. Також розповідає про те, хто був сусідами по наметовому містечку (раніше незнайомі люди, з якими познайомились на морі), дає їхні дані, каже, що вони можуть підтвердити, що вони знаходились постійно на морі.

31 липня всі прокинулись, попили каву, покупались, потім частина компанії пішла в кафе на території наметового табору. Увечері смажили м’ясо, діти катались на верблюді. Є фото, в тому числі з підозрюваним, де він є на дні народження сфотографований 31-го увечері.

"Коли поїхали, то дім поставили на сигналізацію Поліції охорони, можете перевірити, що будинок був на сигналізації, ключі у сусідки". Каже, що машина з території наметового табору не виїжджала.

Ірина додає, що також у наметовому таборі була компанія з міста Дніпро, у якої вони також були постійно на очах. Ірина каже, що зобов'язується знайти цього свідка, і що кількох свідків-сусідів з моря вони вже знайшли. "Я вас запевняю, що це неправдива інформація". Далі свідок плутано пояснює, що якась особа їх "підставила" і дала неправдиві свідчення, називає прізвище Мунтян. [Очевидно, йдеться про свідка, який нібито чув голоси в їхньому дворі, коли вони були на морі].

"Я не хочу, щоб на лаві підсудних сиділа невинна людина з алібі на мільйон відсотків, а справжні замовники сміялись з нас".

На запитання адвоката уточнює, що на сигналізації стояв і будинок, і гараж.

14:27 Прокурор просить детально описати розклад ранку дня нападу. Свідок каже, що прокинулись орієнтовно о 7-8 ранку, і далі частина компанії провела час до обіду у кафе на території.

Прокурор питає про подвір'я - чи є вільний доступ на територію. Свідок каже, що ні. Також прокурор питає про сусідку, якій залишали ключі - чи розповідала сусідка, що хтось проникав на подвір'я. Свідок каже, що коли повернулись з моря, то ця сусідка потрапила в лікарню, їй близько 80 років. В лікарню вона потрапила 29-го у суботу.

Щодо свідка Мунтян, який каже, що чув голоси на їхньому подвір'ї у період їхнього від'їзду на море, свідок коментує, що не розуміє, навіщо Мунтян це каже.

Суд переходить до нарадчої кімнати.

З аргументів, озвучених у суді станом на зараз, картина така.

Слідство доводить, що підозрюваний є нападником, бо:

- з 29 липня у нього був вимкнений телефон;

- один зі свідків його впізнав, як людину, яка заходила в під'їзд;

- сусід підозрюваного у вказаний період чув на його подвір'ї голоси, і це нібито доводить, що поїздки на море не було.

- раніше судимий;

Позиція захисту:

- з 27 липня по 1 серпня підозрюваний був на морі в компанії своїх родичів та їх друзів, вони це можуть підтвердити;

- також на морі поруч з ними у таборі були сусіди, які, за словами свідка захисту, також можуть підтвердити знаходження там;

- будинок сестри підозрюваного, в якому він живе, при від'їзді був поставлений на сигналізацію поліції охорони, свідок каже, що легко перевірити, що ніхто сигналізацію не знімав;

- сестра підозрюваного заявила про давній конфлікт зі свідком, який дав свідчення про голоси на подвір'ї.

Прокурор поки що не озвучив, чи впізнав хтось зі свідків нападу підозрюваного саме як нападника, а не як "людину, яка заходила у під'їзд".

15:26

Слідчий суддя ухвалив запобіжний захід у вигляді утримання під вартою без визначення застави.

Суддя в ухвалі зазначив, що до свідчень сестри підозрюваного ставиться критично, оскільки вона є родичем, і озвучені нею дані потрібно перевіряти.

херсон поліція катя гандзюк підозюваний суд

Знак гривні
Знак гривні