З нового року можна сісти в тюрму за контрабанду лісу

Закон вводить кримінальне покарання за контрабанду деревини й заборону на експорт "дров".

Верховна Рада прийняла закон "Про внесення змін до деяких законів України щодо збереження українських лісів і запобігання неналежному переміщенню необроблених лісоматеріалів".

Як передає БізнесЦензор, за ухвалення відповідного законопроекту №5495 у другому читанні проголосували 234 народних депутата.

Документом терміном на 8 років введена заборона на вивезення за кордон паливної деревини (дров).

Крім того, введено обмеження внутрішнього споживання необроблених лісоматеріалів в розмірі 25 млн кубічних метрів на рік, що має позбавити низку країн, зокрема Євросоюзу, аргументів для необґрунтованості введення Україною заборони на експорт лісу-кругляка.

Документом також внесено зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення, згідно з якими штрафи за незаконну рубку і знищення лісових культур і молодняка підвищені в кілька разів (максимально до 600 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян для посадових осіб).

Крім того, Кримінальний кодекс України доповнено статтею 201-1: "Переміщення через митний кордон України поза митним контролем або з приховуванням від митного контролю лісоматеріалів необроблених".

За новою статтею запропоновано встановити покарання у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до п'яти років, а при повторному порушенні або за попередньою змовою групою осіб або службовою особою - на термін від п'яти до десяти років з конфіскацією майна.

Крім того, штраф за статтею 246 ККУ "Незаконна порубка лісу" збільшений в 20 разів (до 1000-1500 неоподатковуваних мінімумів), а при повторному порушенні передбачено покарання до 5 років позбавлення волі. При цьому, за незаконну рубку в заповідниках встановлено покарання у вигляді штрафу до 2000 мінімумів і до позбавлення волі на п'ять років.

При цьому, істотною шкодою вважається така шкода, яка в 2 тисячі і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян.

Закон після підписання президентом набуде чинності з 1 січня 2019 року.

закон експорт ліс кримінал

Знак гривні
Знак гривні