Євросоюз стає на шлях, який може призвести до цензури в інтернеті

Комітет з правових питань ЄС (JURI) проголосував за суперечливу законодавчу ініціативу під назвою "Директива про авторське право". Технічне видання The Verge пише, що вона може призвести до цензури в інтернеті.

Видання Gizmodo взагалі бідкається про "кінець усього доброго та чистого, що стосувалось інтернету".

Незважаючи на те, що велика частина директиви просто коригує технічну мову авторського права відповідно до нинішньої інтернет-епохи, все ж вона містить і ряд суперечливих норм.

Зокрема, стаття 11 під умовною назвою «Податок на посилання" зобов'язує онлайн-платформи, такі як Facebook і Google, купувати ліцензії у медіа-компаній, перш ніж розміщувати посилання на їхні матеріали.

У той же час стаття 13 під умовною назвою «Фільтр завантаження» вимагає, щоб всі матеріали, що завантажуються онлайн в ЄС, перевірялися на можливі порушення авторських прав.

Мова йде про функції, схожі на Content ID в YouTube, але вони не повинні обмежуватися тільки відео в рамках однієї платформи, а повинні охопити весь інтернет на всій території ЄС.

Ці норми викликали критику з боку низки законодавців. Вони зазначають, що ці статті можуть пропонуватися з благими намірами - наприклад, з метою захисту власників авторських прав. Але вони сформульовані невизначено і можуть стати основою для зловживань. Пропоновані методи катастрофічні і будуть завдавати шкоди людям, яких вони покликані захистити, вважають опоненти. Причому, законопроект пройшов першу інстанцію зовсім без поправок.

Незважаючи на те, що статті 11 і 13 були схвалені комітетом JURI, вони поки не стали офіційним законом. Ці зміни ще мають бути затверджені на пленарному засіданні Європейського Парламенту. Поки що не вказується точний термін можливого розгляду законопроекту парламентарями.

Ймовірно, це станеться в проміжку часу між груднем нинішнього року і до середини 2019 року. Крім того, існують ознаки негативної реакції на ці норми, що може змусити законодавців скасувати їх або внести істотні зміни.

Якщо все ж закон буде прийнятий в нинішньому вигляді, то він буде мати руйнівні наслідки для інтернету.

Наприклад, стаття 13 вимагає створення автоматичного фільтра, який буде перевіряти весь контент, що завантажується в ЄС, на відповідність авторського права в великій базі даних. Така система буде надзвичайно дорогою на етапі створення. Крім того, її буде дуже проблематично підтримувати в актуальному стані, зате її легко зможуть використовувати в своїх цілях патентні тролі.

Меми

Як приклад, створення смішних інтернет-картинок із підписами стане незаконним - адже для цього тобі треба використати, о боже, чужу картинку.

Навіть цей мем доведеться цензурувати - адже тут є картинка Морфеуса, а у неї, мабуть, є копірайт

Ремікси та ремейки

Переробляти "Гангам стайл" або робити з "Деспасіто" українську "Десь по світу" стане незаконним.

ДЕТАЛЬНІШЕ ПРО НАСЛІДКИ АНГЛІЙСьКОЮ - від наслідків для науки й до наслідків для прав людини.

інтернет маразм цензура

Знак гривні
Знак гривні