Австралія та Нідерланди офіційно звинуватили Росію у збитті МН17

Влада Нідерландів офіційно звинуватила Росію у збитті малайзійського «Боїнга» під Донецьком у 2014 році. Також Росію офіційно звинуватила Австралія.

Про це йдеться у заяві на сайті уряду Недерландів.

24 травня 2018 року офіційне слідство вперше підтвердило, що ракета установки «Бук», яка збила літак MH17 неподалік Сніжного Донецької області 17 липня 2014 року, була привезена на окуповану територію Донбасу з Росії і належала 53-й зенітно-ракетній бригаді Міністерства оборони Росії, яка розташована у Курській області, - передає Громадське.

Комісія Ради безпеки Нідерландів, яка розслідує причини катастрофи лайнера, 13 жовтня 2015 року опублікувала доповідь, в якій ідеться, що літак збили ракетою класу «земля — повітря», випущеною із зенітно-ракетного комплексу «Бук». Згідно з офіційним звітом слідчої комісії у справі, «Боїнг» МН17 був збитий з російського «Буку» з окупованої території Донбасу.

Пізніше група незалежних розслідувачів Bellingcat оприлюднила доповідь, згідно з якою до збиття літака причетний генерал-майор РФ Сергій Дубінський. Водночас, сам Дубінський заперечив свою причетність до катастрофи.

Пізніше журналісти видання «Новая газета» розшукали товариша Дубінського по службі, ветерана бойових дій в Афганістані, а нині — лідера самооборони Запоріжжя Сергія Тіунова, який підтвердив голос Дубінського на записі телефонної розмови, яку перехопила міжнародна слідча група.

Голландські журналісти знайшли будинок підозрюваного в катастрофі МН17 Дубінського.

Крім того, слідство визначило імена 100 причетних до аварії «Боїнга» МН17.

донеччина mh17 кремль тероризм авіація катастрофа

Знак гривні
Знак гривні