Рада посилила захист авторських прав

Верховна Рада схвалила законопроект 7466, який, зокрема, встановлює правила діяльності організацій колективного управління авторськими правами (ОКУ).

Новий закон визначає, що ОКУ може стати юридична особа, що веде діяльність на всій території України. Вона може буди заснована виключно правовласниками для колективного управління майновими правами на об’єкти авторських та (або) суміжних прав.

Зазначається, що ОКУ не може вести комерційну діяльність. Також законом визначається, що в Україні буде створено по одній ОКУ у кожній зі сфер колективного управління (музичні твори, образотворче мистецтво тощо).

Законодавчим актом надано відповідні повноваження організаціям колективного управління та визначено механізм надання послуг правовласникам щодо збору роялті на договірних засадах.

Законом визначено процедуру акредитації організацій колективного управління.

Законом встановлено державний нагляд за діяльністю організацій колективного управління та посередництво у переговорах і при вирішенні конфліктів.

Прикінцевими положеннями Закону визначено строки перереєстрації організацій колективного управління та відповідні повноваження центрального органу виконавчої влади, що формує та реалізує державну політику у сфері інтелектуальної власності, у цьому процесі.

Закон прийнято з додатками до тексту, зачитаними під стенограму.

Сайт Верховної Ради, Громадське ТБ.

література музика закон Рада реформи кіно бізнес

Знак гривні
Знак гривні