Отруєння дітей у Черкасах. То що ж сталося? (ФОТО, ВІДЕО)

Станом на вечір 8 травня, 11 дітей у Черкасах усе ще лишались у реанімації. До обласної лікарні звернулися загалом 94 дитини, 53 з них госпіталізували через отруєння. Також отруїлися двоє дорослих. За даними лікарів, у дітей і дорослих спостерігається інгаляційна токсична реакція.

«Наразі встановлено, що отруєння відбулося локально на території, де проходила лінійка, — постраждалих за межами школи [№8] немає. Очікуємо результатів аналізів ґрунту, води та повітря», — йдеться у повідомленні МОЗ.

Раніше прем'єр-міністр Володимир Гройсман повідомив, що діти у Черкасах могли отруїтися через розпилення речовини, яку наразі намагаються встановити фахівці.

Дітям стало зле на ранковій лінійці у школі, вони скаржилися на нудоту та почали непритомніти.

Президент Порошенко доручив встановити причини отруєння учнів у Черкасах, а прем'єр Гройсман терміново вилетів на місце.

Речник ДСНС повідомив:

Версії подій

За однією з версій, озвученою начальником обласного управління ДСНС Костянтином Проценком, причиною отруєння могли стати випаровування з каналізаційного колектора, який знаходиться недалеко від школи. Після проливних дощів, які пройшли в Черкасах у неділю, в колектор могли потрапити хімікати, сказав Проценко. Однак він підкреслив, що це лише одна з версій.

Місцеві мешканці також згадують "жахливий сморід з колектора", який відчувався на лінійці.

Також звучали припущення, що діти могли отруїтися промисловими хімічними викидами. Підприємство "Азот" поширило офіційну заяву, в якій заперечує свою причетність до отруєння. Там запевняють, що всі технологічні служби і цехи підприємства працювали і працюють в штатному режимі, жодних порушень технологічного процесу не було.

Місцеве видання vikka.ua повідомило також про двох постраждалих військовослужбовців з розташованої недалеко від школи №8 військової частини. Чи можливо, що джерело поширення небезпечної речовини знаходилося саме на території частини, невідомо. Військові не коментують цю інформацію.

"Оскільки дотепер нам невідомо, що стало джерелом отруєння, та ймовірність повторення подібних ситуацій, як директор Департамент освіти та гуманітарної політики Черкаської міської ради, наполегливо рекомендую директору закладу не проводити навчальний процес в школі до моменту отримання офіційних висновків від фахівців комісії з надзвичайних ситуацій", - пише директор черкаського департаменту освіти і гуманітарної політики Сергій Воронов.

За матеріалами Ліги, Громадського, черкаського видання "Прочерк".

школа інцидент черкащина

Знак гривні
Знак гривні