Поправка Лозового, яка звільняє беркутів і корупціонерів, вступила в силу

Зміни до Кримінального процесуального кодексу, ініціатором яких був депутат Верховної Ради Андрій Лозовий ("Радикальна партія Олега Ляшка"), набули чинності.

Відповідний законопроект було ухвалено парламентом 3 жовтня 2017 року, передає Цензор.НЕТ із посиланням на Українські Новини.

Частина його положень набула чинності 15 грудня 2017 року, а частина, що стосується змін до КПК, через 3 місяці - 15 березня.

Цими положеннями вводиться обмеження термінів розслідування злочинів.

Зокрема, правоохоронці зобов'язані встановити підозрюваного у вчиненні тяжкого або особливо тяжкого злочину протягом 18 місяців, середньої тяжкості - 12 місяців, а кримінального правопорушення - 6 місяців.

У разі нерозкриття злочину у встановлені терміни кримінальне провадження має бути закрите.

Водночас, у виняткових випадках слідчий може попросити суд продовжити терміни розслідування.

Крім того, зміни до КПК вводять право підозрюваного оскаржити сам факт вручення йому повідомлення про підозру.

Таке право він отримує через 2 місяці після вручення підозри.

Також слідчі та прокурори позбавляються права самостійно призначати експертизи, зокрема для встановлення причин смерті та розміру матеріального збитку.

Тепер призначати експертизи має повноваження лише суд.

Крім того, районні управління правоохоронних органів не зможуть подавати свої клопотання до відповідних районних судів.

Вони зобов'язані будуть подавати клопотання лише до того суду, в межах територіальної юрисдикції якого зареєстровано орган слідства як юридичну особу.

Також змінюються правила проведення обшуків силовиками.

Зокрема, правоохоронці будуть змушені в клопотаннях про проведення обшуків вказувати, які саме предмети вони хочуть відшукати.

Під час обшуку обов'язкова присутність адвоката, а сама слідча дія має фіксуватися на аудіо- та відеоапаратуру.

13 березня Верховна Рада на пленарному засіданні планувала розглянути законопроект №7547, за яким пропонується скасувати зміни до КПК, що набувають чинності 15 березня, але відклала розгляд на невизначений термін.

Нагадаємо, у вівторок, 3 жовтня, Рада схвалила зміни до кодексів у рамках судової реформи. Раніше Рада прийняла зачитані з голосу під стенограму поправки до законопроекту. Серед них поправка авторства Андрія Лозового (РП).

лозовий скандал законопроект кримінал

Знак гривні
Знак гривні