Про що й навіщо запитували Порошенка в суді (ВІДЕО)

Раніше в історії України чинні президенти ніколи не давали свідчень у судах.

Підсумок - від Новинарні

Як можна було побачити на відео, що транслювалося в прямому ефірі телеканалів та на ФБ-сторінці президента, на другій годині допиту адвокат Януковича Віталій Сердюк запитав президента, чому під час його недавньої відпустки (частину якої Порошенко провів на Мальдівах) ніхто в Києві не ухвалив жодного рішення про його самоусунення.

Таким чином захист провів паралель нібито з ситуацією, що склалася з Януковичем у 2014 році, коли після його втечі до РФ Верховна Рада ухвалила постанову про самоусунення Януковича від виконання обов’язків президента.


Суддя достроково припинив допит Порошенка й вибачився через запитання захисту Януковича

На це питання відреагував головуючий суддя Владислав Дев’ятко, який доти багато разів попереджав адвокатів президента-втікача про необхідність ставити питання по суті справи.

“Петро Олексійович, я прошу вибачення, напевно, що я був правий – умисно захисники задають питання, які не стосуються цього кримінального провадження, не бажаючи вас допитувати. Я вимушений припинити ваш допит”, – додав суддя.

За регламентом свідчення Порошенка, які планувалися тривалістю півтори години, мали тривати ще 20 хвилин, до 15:30.

Раніше на допиті президент розповів, що під час візиту до Криму 27 лютому 2014 року особисто бачив регулярні російські війська, які оточували закриту Верховну Раду Криму.

Відповідаючи на запитання сторони обвинувачення (прокуратури), Порошенко відповів також на деякі інші запитання щодо його поїздки в Крим у час, коли він був рядовим народним депутатом і отримав відповідне доручення тодішнього голови Верховної Ради, в.о. президента Олександра Турчинова (документ про таке відрядження він показав).

Крім іншого, Петро Порошенко заявив про загрозу його життю під час поїздки до Криму.

“Особисто переконавшись, що Верховну Раду Криму було зачинено, вона не працювала, її було оточено так званими “маленькими зеленими чоловічками”, військовослужбовцями регулярних сил РФ, і ланцюгом осіб у камуфляжі, які називали себе кримською самообороною, але координувалися офіцерами спецслужб РФ щодо їхній дій”, – зазначив Порошенко.

“Щойно журналісти почали мене знімати, а це був відеодоказ порожньої Верховної Ради, яка не працювала та не схвалювала жодних рішень, було віддано команду, для того щоб мене заблокувати, оточити і застосувати засоби фізичного впливу. Я намагався не дати їм цього зробити. Після того, як ми завершили зйомку, давши можливість журналістам зняти мене на відеокамери, моїй спробі потрапити до ВР Криму запобігли зазначені особи, включаючи військослужбовців Росії, я попрямував іншою вулицею до своєї машини”, – розказав Петро Порошенко.

Також президент розповів, що деякі кримчани стали на його захист у сутичках, які сталися біля ВР Криму.

“У цей час мене оточили декілька спочатку десятків, потім сотень людей, частина з них була провокаторами, які намагалися вдарити, тиснути, погрожувати мені. Але частина людей встала на мій захист, і я вважаю, що тоді була безпосередня загроза моєму життю, і дякую тим людям, які своїми діями мене захистили”, – додав глава держави, подякувавши кільком міліціонерам, які чесно виконували свій обов’язок і його обороняли.

Також Порошенко розповів про обстріл його автомобіля в Ізвариному Луганської області у квітні 2014 року.

“Під час мого перебування в Луганську у квітні, коли я прилетів до заблокованого Луганського аеропорту… Я вирішив відвідати державний кордон України, Ізварино. Мою машину, за повідомленням мого помічника, обстріляли. І під час проведення зустрічі з мешканцями селища Ізварине також були провокаційні виступи невідомих людей, які перетнули кордон з російського боку”, – зазначив президент.

У блоці запитань сторони захисту адвокати Януковича в різних інтерпретаціях запитували Порошенка про те, чому вважається правомірним відсторонення від посади їхнього клієнта, чому Порошенка так само не відстороняють, коли він по чотири місяці не підписує деякі закони тощо.

Суддя Владислав Дев’ятко після реплік прокурорів більшість подібних запитань знімав як такі, що не стосуються суті справи про державну зраду Януковича.

Адвокат Віталій Сердюк заявляв, що в них є 200 питань до президента.

У свою чергу, Петро Порошенко заявив, що якщо хтось мав сумніви щодо самоусунення екс-президента Віктора Януковича від виконання ним функцій глави держави, то міг оскаржити це у Конституційному Суді.

Також Порошенко заявив, що не має інформації, де зберігається оригінал угоди між Януковичем і представниками опозиції про врегулювання кризи, укладеної в лютому 2014 року.

“Мені невідомо, де зберігається ця угода. Я її оригіналу ніколи не бачив, не підписував її і не можу її коментувати не тому, що не хочу, а тому що не бачив”, – сказав Порошенко під час відеоконференції, зазначаючи ступінь своїх повноважень щодо Майдану.

Як сказав Віталій Сердюк у коментарі ЗМІ, захист клопотатиме в суді про повторний допит чинного глави держави.

“Ми будемо заявляти клопотання про повторний виклик і допит як свідка Петра Олексійовича Порошенка. Я маю надію, що у нього звільниться ще кілька годин часу в дуже щільному робочому графіку і знайдеться можливість відповісти на питання як захисту, так і простих людей, які ці питання просили поставити”, – сказав адвокат.

Варто зазначити, що в Оболонському райсуді цього дня були вжиті підвищені заходи безпеки з кількома етапами перевірки.

Крім іншого, жінок просили показати, що в них під під верхнім одягом – аби не допустити на процес протестувальниць із руху “Фемен”.

Рішення про допит низки високопоставлених чиновників як свідків сторони звинувачення Оболонський суд схвалив у грудні 2017 року. У суді вже встигли побувати секретар РНБО Олександр Турчинов, голова ВР Ради Андрій Парубій, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, екс-прем’єр Арсеній Яценюк, екс-міністри оборони Коваль і Тенюх, екс-голова СБУ Наливайченко, низка інших колишніх та чинних політиків, нардепів, дипломатів і військовослужбовців.

Уранці 21 лютого в суді свідчив представник України при ООН Володимир Єльченко.

Далі у справі планують допит свідків сторони захисту, список яких було затверджено судом на одному з останніх засідань.

У ньому, крім інших, є прізвища екс-прем’єра Миколи Азарова, колишніх міністрів його уряду та чиновників часів екс-президента Януковича.

Януковича підозрюють у скоєнні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 111 (“державна зрада”), ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 110 (“пособництво в умисних діях, вчинених з метою зміни меж території та державного кордону України”) і ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 437 (“Пособництво у веденні агресивної війни”) Кримінального кодексу України.

суд янукович порошенко

Знак гривні
Знак гривні